• Načítám...
>

Park Ladronka rozzářilo chytré LED osvětlení

  • 11. května 2021,
  • 13:11,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Nejzelenější městská část Praha 6 se pyšní unikátní technologií chytrého osvětlení. Park Ladronka nabízí jeho návštěvníkům inteligentní LED svítidla, která umí měnit svůj vzhled na základě pokynů přicházejících z dohledového softwaru. Díky přehlednému systému je možné světla obsluhovat tak, aby při absenci denního světla lidem sloužila, ale v noci nerušila okolí. Jak taková technologie funguje vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

Městská společnost Technologie hl. m. Prahy pokračuje v modernizaci osvětlení. V parku Ladronka testují chytré LED svícení, které má přinést úspory, delší životnost a spolehlivost. 

"Tento park bude fungovat v tzv. biodynamickém svícení, to znamená, že my si můžeme upravovat intenzitu toho osvětlení parku a bude to o tom, že v některých nočních hodinách ten park bude svítit nižší intenzitou, jednak proto, že je to nižší spotřeba a zejména i proto, že nebude trápit okolní obyvatele," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Případné obavy ohledně toho, že LED světla svítí až příliš, tedy odpadají, vše se dá plynule a snadno regulovat, třeba přes zabezpečenou mobilní aplikaci. Srdcem všeho je pak autonomní počítač.

"Řídí celý ten spínací cyklus, ale jak technik z tabletu, tak náš dispečink z dálkového softwaru může do toho cyklu zasahovat ručně. Ta standardní hladina osvětlení je na 50 % nominálního výkonu těch svítidel," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti THMP. 

Když na to ale přijde, osvětlení, které má v sobě čidla a reaguje na pohyb, o sobě umí dát pořádně vědět a to například v případě, kdy může někomu jít o život.

"V případě, že by došlo v tomto rozsáhlém parku ke ztracení dítěte, tak na žádost složek IZS můžeme takzvaně přesvítit až na těch 100 %, takže to není jen regulace z hlediska úspory světla a lepších podmínek pro spánek, ale je to i to panické osvětlení, které naopak v těch nouzových situacích může pomoci zvýšenou intenzitou," řekl Tomáš Jílek. 

Chytré osvětlení zatím na Ladronce funguje ve zkušebním režimu a do testování se zapojil i například místostarosta městské části Praha 6 - Jakub Stárek.

"Osobně, když tady každé ráno běhám, tak jsem vlastně uvítal to, že v těch zimních nebo raně jarních měsících je to přisvětleno, protože je to daleko pohodlnější pro běžce tady na Ladronce,"  řekl Jakub Stárek, místostarosta MČ Praha 6. 

Chytré LED osvětlení se postupně začíná objevovat v dalších městských parcích. A do deseti let má být po celé Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu