• Načítám...
>

Praha 6 má nově zrekonstruovaný babybox

  • 1. června 2021,
  • 18:40,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Babybox nové generace byl po rekonstrukci otevřen v Praze 6, v budově místní radnice. Nový babybox je plně automatizovaný a klimatizovaný. Zdejší schránka za 11 let existence už zachránila pět dětí a patří tak k jedné z nejvíce využívaných.

Reklama

Už od července 2010 má Praha 6 svůj babybox. Ten je umístěný u bočního vchodu na radnici. Teď tento babybox prošel kompletní rekonstrukcí. Nově je z nerezu a má hned několik vychytávek.

"Má především automaticky otevíratelná a zase uzavíratelná dvířka, dvoukřídlá. Jeho vnitřní prostor je klimatizovaný, nikoliv pouze vytápěný. Mnohonásobně jištěná je signalizace s posíláním obrázků do mobilních telefonů a na počítače. A náhradní elektrický zdroj, to všechno jsou teda výhody," popisu zakladatel babyboxu Ludvík Hess.

Novou schránku pro odložené děti dostala Praha 6 od sdružení Babybox darem. Do starého babyboxu na tomto místě bylo odloženo celkem pět miminek. Z toho tři chlapečci a dvě holčičky.

"Myslím, že těch pět zachráněných životů svědčí o tom, že má svůj význam. Už v době zakládání se předpokládalo, že toto místo bude příhodné," říká radní Prahy 6, Marián Hošek.

Všech pět zachráněných dětí se podle sociálních pracovnic z městské části má více než dobře.

"Všechny děti jsou v náhradní rodině. Mám informace, že skutečně pravidelně komunikují s našimi sociálními pracovnicemi. A ty jsou spokojeny s jejich vývojem a myslím, že z toho máme velkou radost," komentuje Marián Hošek.

První babybox byl naistalován před šestnácti lety v Hloubětíně, dnes jsou tyto schránky rozmístěny po celé zemi.

"V současné době je jich 79 a celkový počet děťátek je 218, z toho 4 letos," uzavírá Ludvík Hess.

Nově zrekonstruovaný babybox dostal i požehnání od generálního vikáře pražské arcidiecéze. Snad se mu tak bude dařit zachraňovat dětské životy stejně dobře, jako jeho předchůdci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu