• Načítám...
>

Praha 6 výstavou mapuje odchod sovětských vojsk

  • 21. června 2021,
  • 22:31,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

21. června 1991 opustila, po třiadvaceti letech, vojska Varšavské smlouvy tehdejší Československo. Byla to událost, která znamenala definitivní konec nad sovětskou okupací ze srpna 1968. Nyní je to právě 30 let, kdy si toto výročí připomínáme. V Praze 6 proto zorganizovali výstavu s názvem Odchod 1991, kde jsou na panelech použity dokumentární fotografie Dany Kyndrové a Jindřicha Štreita. Jak ony slavné dny vypadaly očima fotografů i pamětníků vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

Přesně před 30 lety definitivně odešla, z tehdejšího Československa, vojska Varšavské smlouvy. Organizace Post Bellum k této příležitosti v Praze 6, pod širým nebem, uspořádala výstavu s názvem Odchod 1991.

„Jsou to fotografie, které nějakým způsobem symbolizují okna do minulosti. Jsou to fotografie z roku 1991, kdy tuto zemi opouštěli sovětští vojáci,“ popisuje ředitel organizace Post Bellum, Mikuláš Kroupa.

Ne náhodou výstava vznikla právě v Praze 6, která se dané tématice hodně věnuje.

„Je to jedno z takových těch dat, které se dá považovat jako symbolický odchod Sovětské armády. Po více než třiadvaceti letech okupace Československa. Od roku 1968," konstatuje místostarosta MČ Praha 6, Jan Lacina. 

Tehdejší okamžiky zachytily objektivy fotografů Jindřicha Štreita a Dany Kyndrové. Jejich fotografie jsou nyní v rámci výstavy představeny široké veřejnosti v Praze 6.

„Nešlo mně o zachycení kroniky toho odchodu. To znamená zmapovat všechna místa. Ale šlo mně o tu atmosféru. To znamená, takový ten rozpad toho sovětského impéria, který je zobrazený na té ubohosti těch obyčejných vojáků,“ přibližuje fotografka Dana Kyndrová.

U radostných chvil byl tehdy také Oldřich Kužílek. V té době místopředseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem Sovětské armády, který díky tomu prožil řadu nevšedních zážitků.

„Mně se navíc stalo, že jsem byl shodou okolností, ne kvůli své zásluze, posledním Čechem, který si podal ruku s posledním Rusem, tedy generálem Vorobjovem, než vstoupil do toho letadla a odletěl, což byla dobrá historka,“ dodává pamětník odchodu sovětských vojsk a zastupitel MČ Praha 6, Oldřich Kužílek. 

Výstava mezi stanicemi metra Hradčanská a Dejvická, potrvá až do 31. července. Díky unikátním panelům si tak lidé mohou zavzpomínat, anebo se vzdělat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu