• Načítám...
>

V Praze 6 vznikla první Školní ulice

  • 16. září 2021,
  • 15:17,
  • PRAHA 6,
  • Dagmar Kopečková

Základní škola Hanspaulka se spolu s Městskou částí Praha 6 zapojila do pilotního projektu Školní ulice. Po dobu 30 minut, před začátkem školního vyučování, tam tak dojde k uzavírce ulice pro motorová vozidla.

Reklama

Základní škola Hanspaulka v Praze 6 se zapojila do pilotního projektu Školní ulice. Ten realizuje společně s městskou částí Praha 6 a hlavním městem. Jedná se o úpravu dopravního provozu, kdy po dobu 30 minut, před začátkem vyučování, bude ulice uzavřena pro motorová vozidla.  

"Před začátkem tohoto projektu rodiče přijížděli v delších kolonách a zastavovali před bránou školy. Děti vystupovaly, takže tam stála kolona a mezi tím chodily právě děti, které přicházely do školy pěšky, a velice často nebyly mezi těmi auty vidět," popsala Marie Pojerová, ředitelka ZŠ Hanspaulka.

Iniciativa vzešla od Klubu přátel školy Hanspaulka, na který se s prosbou o řešení situace obracelo velké množství rodičů. 

"Hledali jsme řešení společně s městskou částí Praha 6, která provedla místní šetření, a skutečně naznala, že situace je nevyhovující, je nebezpečná," vysvětlila Martina Galušková, místopředsedkyně Klubu přátel ZŠ Hanspaulka.

"Městská část pak hledala nějaké legislativní rámce, jak bychom toto mohli realizovat, protože v České republice to není úplně obvyklé," dodal Jiří Lála, místostarosta MČ Praha 6.

Zatím se jedná pouze o pilotní program, v rámci kterého se funkčnost opatření prověří. Pokud se úprava osvědčí, bude opatření trvalé. Projekt Školní ulice je zatím u rodičů velmi oblíbený. 

ANKETA

"Většinou každé ráno tady byla strašná kolona, takže si myslím, že je to určitě dobře."

"Když přijedou maminky s dětmi, co bydlí dál, tak mohou to auto dát o ulici vedle a dojít ten kousek pěšky."

"Já si myslím, že by to mohlo být i ve vícero školách."

Městskou část již začínají oslovovat i rodiče žáků z jiných škol Prahy 6. Ti by měli o nový projekt taky zájem. 

"Postupně budeme prověřovat ty dopravní situace u škol. Ono je to samozřejmě poměrně i časově náročné, to všechno zajistit a prověřit. Ale určitě se do toho pustíme, jsme na to připraveni," konstatovala Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

Součástí projektu je i plán Dobré cesty, který mapuje doporučené trasy pro pěší, cyklisty nebo MHD. Plán je k dispozici na webových stránkách ZŠ Hanspaulka nebo městské části Praha 6.   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu