• Načítám...
>

Pražská padesátka se stala Memoriálem Jana Hrubeše

  • 19. září 2021,
  • 10:24,
  • PRAHA 6,
  • Věra Dušková

Již dvacátý třetí ročník, cyklistického závodu Author Pražská padesátka, odstartoval v sobotu, v areálu dejvického kampusu. Závod je součástí série Author Maraton tour a napříště se bude jmenovat Memoriál Jana Hrubeše.

Reklama

Na pokyn výstřelu startovací pistole se u menzy ČVUT v dejvickém kampusu dal do pohybu cyklistický peloton čítající kolem tisíce závodníků. Čekala je padesátikilometrová trasa vedoucí přes Divokou Šárku, Horoměřice až do Zákolan, kolem zříceniny hradu Okoř a zpět.

„To, že sem přijede tolik sportovců, tolik cyklistů na jedno místo a zase se sem potom vrací, tak to je opravdu úžasné. Ta tradice a to, že tady vlastně Praha 6 se stává takovým středobodem sportu v tento den, to je takové potěšující,“ konstatoval Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

„Já jsem vyrůstal a celý život bydlím kousíček odsud. A tím, že jsem profesionální cyklista, nebo byl jsem samozřejmě profesionální cyklista, tak pro mě byla povinnost tady startovat. Ale zároveň je to opravdu hezká událost i pro lidi, kteří se třeba cyklistice nevěnují úplně na té závodní úrovni,“ řekl Jiří Ježek, cyklista.

Letošní ročník Author Pražské padesátky byl vlastně prvním ročníkem tohoto závodu, který už nese nový název, a to Memoriál Jana Hrubeše, duchovního otce Pražské padesátky, který se s naším světem rozloučil letos v lednu ve věku 69 let.

„Jan Hrubeš, po kterém je teď závod pojmenovaný, nebo respektive je to jeho memoriál od letoška, byl člověk, který dlouho pracoval u nás na radnici v Praze 6. Byl to takový, já říkám, renesanční člověk. On měl spoustu zájmů, spoustu zálib, spoustu koníčků. Zanechal tady opravdu výraznou stopu a myslím si, že si Pražská padesátka zaslouží, že je pojmenovaná právě po něm,“ vysvětlil konstatoval Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

„Jan Hrubeš byl náš kamarád, který nám dvacet tři let pomáhal, který byl duší a hlavním organizátorem, který řešil všechny věci spojené s Prahou 6,“ upozornil Martin Vaculík, ředitel závodu.

„Myslím si, že právě za tyhle akce by byl hrozně rád, a i proto se tady účastníme i my, jako za rodinu, abychom mu vzdali tím hold. A on nás ze shora určitě sleduje a fandí všem závodníkům," dodala Eva Hrubešová, dcera Jana Hrubeše.

Cyklisté si závod skutečně užívali, ale na své si přišli i všichni, kteří se ho přímo neúčastnili. Součástí akce byl totiž také cyklistický závod pro děti a celodenní doprovodný program pro celou rodinu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu