• Načítám...
>

Školky v Praze 6 připravují zdravější obědy

  • 5. října 2021,
  • 14:42,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

S pestrostí a kvalitou stravy bychom měli začínat nejen u sebe, ale také u těch nejmladších. Jak se říká: "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš." Přesně takto se snaží nově přistupovat k vaření v mateřských školách v Praze 6. Co tam tedy vaří? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Obědy ve školských zařízeních. Ty máme často spojeny s ne moc chutnými omáčkami. Městská část Praha 6 se tento trend snaží změnit a nabídla tak svým školkám spolupráci nutriční terapeutky. 

„Městská část Praha 6 se rozhodla, že začne pracovat se školními jídelnami, protože cítíme, že je to opravdu velké téma, zajímá rodiče, zajímá děti. Navýšili jsme tedy rozpočty školek tak, aby si mohly dovolit najmout nutriční terapeutku nebo nutričního terapeuta, kteří jim budou s moderní a zdravou výživou pomáhat. Zahajujeme tento projekt ve třinácti mateřských školách, a také v jedné základní a postupně se budou přidávat další tak, jak budou mít zájem," vysvětlila Marie Kubíková, radní pro oblast školství.

Návštěva terapeutky rozhodně není žádná revoluce v kuchyni. Cílem je spíše nadchnout paní kuchařky pro nové trendy a postupy. Ve školkách, které se do projektu zapojily, proběhnou dvě schůzky. V té první nutriční terapeutka projde s kuchařkami sklad a v té druhé jim nabídne výběr z receptů. Třeba tady, v Mateřské škole Na Dlouhém lánu si děti na oběd vychutnávají polévku z hlívy ústřičné a špagety s červenou čočkou a sýrem. 

„My se snažíme dětem poskytnout co největší pestrost, protože v tom tkví vlastně to kouzlo úspěchu, protože ty děti, když od pěti let ochutnají velkou škálu potravin a co nejširší spektrum potravin, tak to je vlastně to, co my se snažíme dětem dopřát. Je to o tom vydržet, o tom to dětem nabízet. A i to, co jim k tomu poví třeba paní učitelka, dá k tomu příběh k tý potravině, třeba kde vznikla cizrna, dá se k tomu nějaká pohádka. Tak to všechno zvyšuje předpoklad úspěchu," popsala Eva Kalembová, nutriční terapeutka.

Příprava kvalitnějších obědů navíc nezvyšuje cenu obědu. Rodiče si tak za obědy víc nepřiplatí. Práci to přidělá pouze kuchařkám. 

My tady vidíme nejen zeleninu, ale tohle je perník.

 „Tohle je perník ze špaldové mouky, třtinový cukr, s jablíčkama," uvedla Ivana Jelínková, vedoucí kuchyně MŠ Na Dlouhém lánu.

V šesté městské části navštěvuje obědy skoro devět tisíc dětí, a tak si snad už brzy všichni vychutnají obědy, které jsou navíc nutričně hodnotnější. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu