• Načítám...
>

Popmuseum nabízí zážitek pro milovníky hudby

  • 17. listopadu 2021,
  • 16:44,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

Historie popové hudby je opravdu rozsáhlá a často byla také poznamenaná komunistickým režimem. I to, jak těžké to měli v minulém století umělci, vysvětluje současná výstava Vokalíza.

Reklama

Nahlédnout do historie popové hudby hlavně minulého století nabízí již přes 20 let Popmusem v Praze 6. 

"Máme asi tak 4 výstavy do roka a zároveň ještě obhospodařujeme výstavní prostor v hudebním klubu Vagon, ve Staré Pekárně v Brně a podle dohody a poptávky v dalších místech Prahy a republiky. Náš záběr je česká, respektive československá populární hudba všech žánrů všech období. Vy jste přišli v současném okamžiku, kdy máme výstavu 20 let Vokalízy, což je festival, od jehož prvního ročníku uběhlo 40 let," řekl Aleš Opekar, ředitel Popmusea. 

Vokalíza je další výstavou v řadě. Museum jich má za dobu své existence na kontě přes stovku. 

"My jsme chtěli vyzdvihnout, že ta Vokalíza, ač upadla trochu v zapomnění, byl festival, který sehrál docela důležitou roli, protože vznikl v roce 1980 nebo 1981 a v té době režim tehdejší komunistický zašlapával všechny zajímavé aktivity, které se snažily být svobodné. To byly třeba pražské jazzové dny, o undergroundových festivalech ani nemluvě a byly tady vysoce profesionální festivaly, jako třeba jazzový, ten pražský bienální nebo pak různé amatérské, často i mimo Prahu. Ten festival sehrál důležitou roli na naší scéně populární hudby a to se tady snažíme ukázat pomocí fotek, popisků k nim, různých plakátků a všelijakých dalších dokumentů," řekl Aleš Opekar.  

Výstava je navíc interaktivní a tak si zájemci mohou přijít vyzkoušet hru na různé hudební nástroje. Na Vokalízu můžete dorazit až do 16. prosince. Otevřeno je středy, čtvrtky a soboty. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu