• Načítám...
>

Praha 6 uctila památku Václava Havla

  • 18. prosince 2021,
  • 12:57,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

18. prosince uběhlo 10 let od smrti prvního českého prezidenta, Václava Havla. Jedna ze vzpomínkových akcí proběhla i v Praze 6. Radnice na Havla tradičně zavzpomínala, jak jinak, velkým srdcem.

Reklama

Tradičním symbolem, se kterým byl Václav Havel spojen, tedy srdcem, zavzpomínala šestá městská část právě na prvního českého prezidenta. Srdce bylo již tradičně sestaveno ze svíček, slavnostní zapálení proběhlo už v pátek 17. prosince, tedy den před samotným výročím. 

My rozsvěcíme to srdce ze svíček už dnes, protože očekáváme, že zítra bude smršť vzpomínek na Václava Havla. To je samozřejmě dobře. Protože on velmi výrazně ovlivnil ten svobodný demokratický vývoj v této zemi, nechal tady za sebou velké myšlenkové poselství. Musím říct, že zítra jsme 10 let od jeho skonu a to myšlenkové poselství tak na chviličku vypadalo, že by mohlo zapadnout a teď se zase vynořuje z těch spodních hladin nahoru," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6. 

Václav Havel si stihl ještě tři měsíce před smrtí osobně převzít čestné občanství Prahy 6. 

On tady bydlel dvakrát. V mládí v ulici U dejvického rybníčku a potom podruhé v té střešovické vile. To byla vlastně skutečně jeho poslední adresa a krátce před smrtí dostal od městské části Praha 6 ten titul čestného občana. On byl čestný občan myslím tohoto světa. My jsme si to k tomu přidali jako Praha 6, ale myslím, že většina obyvatel je na tuhle věc dnes hrdá, že si ho můžeme alespoň takhle přivlastnit," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

Každý, kdo sem do Šabachova parku přišel uctít památku prezidenta Václava Havla, si i mohl vzít stužku, kde byly napsány největší citáty prezidenta. A takto ji nosit. 

Kromě toho je zde výstavní panel s dobovými fotografiemi, na kterých je Václav Havel zachycen a jsou na tomto panelu také jeho známé citáty," řekl Jiří Hannich, tiskový mluvčí MČ Praha 6.

Uctít Havlovu památku přišli i obyvatelé okolních domů. 

anketa

Svíčkové srdce zdobilo Šabachův park až do pozdních večerních hodin soboty 18. prosince a obyvatelé Prahy 6 zde uctili památku na den přesně 10 let po Havlově odchodu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu