• Načítám...
>

Praha 6 radí občanům: Jak si vybrat dodavatele energie

  • 18. ledna 2022,
  • 17:14,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

Víte, jak předcházet problémům s dodavateli energií? Městská část Praha 6 se rozhodla vytvořit pro své občany poradnu. Otevřena je každé úterý odpoledne. Dveře jsou zde otevřeny pro každého. A s čím vám tady poradí? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Zkrachoval váš dodavatel energie či plynu? Nebo jste se ocitli u dodavatele poslední instance? Či vám navýšili mnohonásobně zálohy a nevíte si rady? Právě pro vás otevřela městská část Praha 6, společně se společností dTest, poradnu. Otevřena je pravidelně každé úterý mezi 14. a 16. hodinou ve Skleněném paláci na náměstí Svobody. 

„My jsme si vědomi toho, že těch lidí, kteří spadli do toho DPI, do poslední instance, je jich hodně. My máme informace jak z Pražské plynárenské, tak z Pražské energetiky. Tam těch lidí byly až stovky a uvědomili jsme si, že je potřeba ty lidi informovat. Já mám i osobní zkušenost. Náš dodavatel také padl do DPI a uvědomili jsme si, že když to šestinásobně zvýšili nám, tak že skutečně se to třeba seniorům může, z jejich důchodu, zdát hodně vysoké. Nejenom zdát, ale také je to hodně vysoké," vysvětlil Marián Hošek, radní MČ Praha 6.

Se všemi otázkami vám na místě poradí právnička, která takové problémy řeší denně. 

„Častěji podáváme právní rady, protože opravdu je teď hodně spotřebitelů, kteří spadli do toho režimu dodavatele poslední instance, nebo kteří třeba nevědí, jak změnit dodavatele. Toho svého, běžného dodavatele, kvůli tomu, že zvednul ceny. Jestli mohou, jestli se u toho uplatňují nějaké sankce. Nebo co mají dělat v jiných případech, například stěhování a podobně. Přestože dTest již v minulosti spolupracoval s některými obcemi a městskými částmi, tak tady u Prahy 6 je to vlastně poprvé, co jsme zřídili takovou pravidelnou poradnu a co se nám velmi rychle, v této poměrně turbulentní situaci, kdy se nám podařilo domluvit se na spolupráci takhle velmi rychle a vlastně s takovým ohlasem," popsala Helena Brychová, právnička a poradkyně společnosti dTest.

Nejčastěji sem lidé dochází právě kvůli nejasnostem při přechodu od jednoho ke druhému dodavateli energie, a to hlavně kvůli prudkému zvyšování cen. A jaké jsou hlavní body, u kterých bychom při podpisu nové smlouvy měli být pozorní?

„Určitě při přechodu od jednoho dodavatele ke druhému, tak je nejprve dobré si zjistit, udělat si takový rámcový přehled o tom, co, kdo vlastně nabízí, jaké jsou nejenom ty ceny, za tu skutečnou silovou elektřinu nebo plyn, které dostáváte. Ale zároveň za všechny ty položky, které jsou v té ceně zahrnuty. Jestli opravdu budete využívat to, co vám ten dodavatel nabízí, zda to potřebujete. Potom samozřejmě, jestli vám nabízí smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou, jestli jsou tam nějaké sankce za odstoupení," nastínila Helena Brychová, právnička a poradkyně společnosti dTest.

S konkrétními problémy vám tady, ve Skleněném paláci, poradí každé úterý až do konce února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu