• Načítám...
>

Výstava ve Skleňáku ukazuje vize rozvoje Veleslavína

  • 10. února 2022,
  • 9:18,
  • PRAHA 6,
  • Dagmar Kopečková

Návrh vize rozvoje Veleslavína, tak zní název výstavní expozice, kterou představila Galerie Skleňák. Díla vytvořili studenti a studentky Fakulty architektury ČVÚT a zaměřili se na možný rozvoj konkrétních lokalit Prahy 6. Expozice bude k vidění do konce února.

Reklama

Galerie Skleňák uvedla výstavní expozici s názvem Návrh vize rozvoje Veleslavína. K vidění jsou nejlepší projekty studentů a studentek z Fakulty architektury ČVÚT. Ti představili své návrhy, jak by mohla vypadat možná budoucí podoba území historické vesnice Veleslavín. 

"Městská část má na svém území několik významných rozvojových území, která nemáme v současné době ještě vyřešená. A tak samozřejmě používáme všechny možné způsoby, jak se dobrat nějakého názoru, ať už pozitivního nebo negativního, abychom rozpoutali o tomto území diskuzi. A vzhledem k tomu, že městská část má na svém území také Fakultu architektury ČVÚT, tak využíváme studenty pro hledání variant, jak území řešit," říká Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

"My jako Fakulta architektury dlouhodobě spolupracujeme s Prahou 6 a naši studenti ověřují ve svých projektech různé lokality v této krásné městské části," dodává Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT.

Návrhy se zaměřují mimo jiné na památkově chráněný zámek Veleslavín, ale i na nově vznikající subcentrum Veleslavína, kde má vzniknout i nová železniční stanice. 

"My se právě snažíme dávat studentům taková zadání, kde čekáme nějaký vývoj v blízké budoucnosti. A protože Veleslavín se připravuje jako významný dopravní uzel, vlak, metro, autobus, všechno směrem letiště a tak dále, tak jsme minulý rok zadali právě toto," zmiňuje Jiří Klokočka, vedoucí ateliéru Klokočka - Zdráhalová FA ČVUT.

Studenti na projektech pracovali v rámci celého jednoho semestru.

"Na tomhle konkrétním zadání jich bylo 20 a protože je to velké zadání, které zpracovává velký rozsah území, tak pracují ve skupinách. Často tam kombinujeme architekty, urbanisty, i krajinné architekty, tak aby se ty pohledy vyvažovaly a doplňovaly. Skupiny byly většinou po 3 - 4 lidech," komentuje Jana Zdráhalová, vedoucí ateliéru Klokočka-Zdráhalová FA ČVUT.

Výstavní expozici s názvem Návrh vize rozvoje Veleslavína je možné v Galerii Skleňák zhlédnout do konce února. 

Výstavní expozice se zaměřovala i řešení dopravy a veřejnost vedla k zamyšlení, co by mohlo být pro dopravně přetížené území Veleslavína do budoucna nejlepším řešením. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu