• Načítám...
>

V Praze 6 vzniklo nové centrum pro rodiny z Ukrajiny

  • 16. března 2022,
  • 14:19,
  • PRAHA 6,
  • Dagmar Kopečková

V Praze 6 vzniklo nové komunitní centrum Slunečnice pro ukrajinské rodiny, které uprchly před válkou. Centrum provozuje Arcidiecézní charita Praha za podpory městské části. Zastupitelé Prahy 6 také schválili finanční dotaci na provoz centra ve výši půl milionu korun.

Reklama

V Praze 6 bylo otevřeno nové komunitní centrum pro rodiny z Ukrajiny. Centrum se nachází v budově Arcibiskupského semináře se vstupem z ulice Kolejní. Jeho provoz zajišťuje Arcidiecézní charita Praha za podpory městské části.

"Víme, že zatím jsou naše školy velmi plné a potřebujeme maminkám umožnit, aby se někde sešly, aby si děti společně pohrály a abychom třeba také zahájili nějakou registraci pro školní docházku, to zatím připravujeme a tohle centrum k tomu má přesně sloužit," řekla Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

"Centrum je určeno pro předškolní děti, i děti školního věku, budou přicházet spolu s rodiči a budou tady mít veškeré aktivity od prostoru pro hraní, hračky pro menší děti, vzdělávání pro děti starší, budou se tady učit postupně i českému jazyku a budou tady mít zkrátka bezpečný prostor a zázemí," řekla Jarmila Lomozová, zástupkyně ředitele Arcidiecézní charity Praha.

Centrum se jmenuje Slunečnice a svůj název získalo podle květiny, která se stala symbolem Ukrajiny. Dětem nabízí širokou škálu aktivit. Na chod centra schválili zastupitelé městské části finanční dotaci. 

"Je to půl milionu korun, které jsme vyčlenili na tuto potřebu a předpokládáme také nějaké dárce, otevře se účet, na který by mohly přispívat jak organizace, tak jednotlivci," řekl Marián Hošek, radní MČ Praha 6.

"Nám velmi pomohla i Nadace PPF, která přispěla jak hmotnými dary pro otevření tohoto centra, tak i finančně," řekla Marie Kubíková. 

Přispět může i široká veřejnost. Zájemci mohou mimo jiné darovat batůžek s výbavou. 

"Na farmářských trzích každou sobotu dopoledne na Vítězném náměstí přijímáme jako dary právě tyto batůžky naplněné školními potřebami, hračkami a jsou tam i krásné vzkazy od dětí a poté, když přijde takový malý školák sem do centra, tak si tu svojí tašku nebo batůžek může i odnést," řekla Marie Kubíková. 

Centrum bude otevřené vždy od pondělí do čtvrtka od 9 do 12 hodin a je určeno primárně pro ukrajinské rodiny, které přebývají na území Prahy 6. V centru budou postupně probíhat rodinné volnočasové aktivity a mimo jiné základní umělecké školy z Prahy 6 zajistí i bohatý kulturní program.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu