• Načítám...
>

Praha 6 řeší začlenění ukrajinských děti do výuky

  • 29. března 2022,
  • 16:58,
  • PRAHA 6,
  • Dagmar Kopečková

Praha 6 od počátku válečného konfliktu na Ukrajině aktivně pomáhá ukrajinským uprchlíkům. A soustředí se pochopitelně i na děti. V rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání řešila mimo jiné začlenění ukrajinských dětí do škol v městské části.

Reklama

Praha 6 aktivně řeší začlenění ukrajinských dětí do výuky ve školách na území městské části. Spolu se školami tuto problematiku projednávala i v rámci projektu Místního akčního plánu vzdělávání, zkráceně zvaného MAP II. 

"Chceme naplánovat, jak budeme pečovat o děti s odlišným mateřským jazykem, ale také je to velké finále našeho projektu Místního akčního plánu vzdělávání. Komunikace je v tuto chvíli opravdu ta nejdůležitější, přes emaily nic nevyřídíme, takže se potřebujeme scházet, potřebujeme slyšet své názory. A teď je to nejvíc o tom, jak se tedy postarat o ty nově příchozí, protože zkrátka my máme nějaký zajetý plán vzdělávání a do něho nám vstupuje úplně nová entita, takže musíme spoustu věcí udělat jinak," říká Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

Aktuálně má Praha 6 v základních školách více než 800 ukrajinských žáků a ve školách mateřských přes 200. Péči o děti s odlišným mateřským jazykem probírala Praha 6 i s vedením Základní školy Marjánka. Škola má totiž již bohaté zkušenosti. 

"Jsme plnohodnotná základní škola 1 - 9 a naše specializace je vzdělávání cizinců do českého jazyka. Ten proces je zhruba asi patnáctiměsíční. V případě Ukrajinců tam samozřejmě budeme trochu rychlejší, protože potřebujeme, aby se do června dostali do fáze znalosti českého jazyka na úrovni toho, aby se mohli eventuálně zařadit v rámci inkluze do běžných ročníků," komentuje Anna Niklová, ředitelka ZŠ Marjánka.

Cílem Prahy 6 je možnosti péče o děti s odlišným mateřským jazykem rozšířit i do dalších škol v městské části. A právě Místní akční plán rozvoje vzdělávání se soustředí mimo jiné na spolupráci a komunikaci škol. Podporuje společné plánování a sdílení aktivit, což vede ke zlepšení kvality vzdělávání. 

"Rozvoj vzdělávání se rovná rozvoji spolupráce mezi školami. Protože v zemích, kde učitelé hodně spolupracují, tak tam se nejvíc posouvá vzdělávání. Je to proto, že se nejen vzdělávám, ale přenáším si zkušenosti, říkám si, co je vhodné, co je nevhodné, co se povedlo, co se nepovedlo," dodává Jana Matoušová, vedoucí odborného týmu MAP MČ Praha 6.

Městská část i samotné školy si dosavadní projekty MAP I a MAP II velice pochvalují. Přínosy posledního projektu vyhodnotila městská část spolu se školami i v rámci konference v hotelu Pyramida. Praha 6 proto bez většího váhání plánuje v tomto směru pokračovat a podala žádost na realizaci projektu MAP III. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu