• Načítám...
>

Národní technickou knihovnou zněly písně Carmina Burana

  • 20. dubna 2022,
  • 20:17,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

Do Národní technické knihovny se vrátila kultura. Velikonoční pondělí si tam zpříjemnili návštěvníci koncertu písní Carmina Burana. Představilo se téměř sto umělců pod vedením dirigentky Miriam Němcové.

Reklama

Zajímavým kulturním zážitkem si mohli milovníci hudby zpříjemnit závěr velikonočních svátků. V prostorách Národní technické knihovny v Praze 6 zaznělo nejznámější dílo německého skladatele Carla Orffa. 

„Jde o cyklus středověkých básní z jedenáctého až třináctého století, které byly později nalezeny v bavorských Alpách a které zhudebnil německý skladatel Carl Orff," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

„Je to vlastně směs milostných písní oslavujících jaro, pijáckých písní, malinko i takových lechtivých. Lidé to mají rádi, protože Carl Orff uměl psát pro masy a byl to takový hitmaker," řekla Miriam Němcová, dirigentka.

Vedle dirigentky a čestné občanky Prahy 6, Miriam Němcové, se předvedlo dalších téměř 100 umělců.

„My to hrajeme v autorizované verzi Carla Orffa pro dva klavíry, bicí nástroje, sólisty a sbor," řekla Miriam Němcová, dirigentka.

Dílo Carla Orffa poprvé zaznělo v Národní technické knihovně už před pěti lety, další plánovaný koncert ale přerušila pandemie covidu. 

„Kultura v Praze 6 vstává z mrtvých a vrací se velkolepým koncertem Carmina Burana v Národní technické knihovně. To vstání z mrtvých je ostatně ústředním tématem Velikonoc jako největších křesťanských svátků, takže tady nám to jde docela dohromady. Už to máme vyzkoušené. Minule tady bylo asi 1200 lidí. Doufám, že ta návštěvnost dneska bude podobná a že ten zážitek bude stejný, jako před pěti lety," řekl Jan Lacina. 

Během večera se představily sbory Pražské konzervatoře, Gaudium Praha, Komorní ženský sbor Carmina Bohemica, Besharmonie či třeba ansámbl bicích nástrojů složený ze studentů HAMU a Pražské konzervatoře. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu