• Načítám...
>

V pražských Lysolajích proběhla Slavnost květů

  • 15. května 2022,
  • 23:19,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Ne nadarmo nese měsíc květen svůj kouzelný název. Právě v tomto měsíci v přírodě vše po dlouhé zimě rozkvétá a voní. Stejně tomu bylo i v polovině května v přírodní památce Housle v pražských Lysolajích. Konal se tam už 33. ročník Slavnosti květů. Akce se vrátila po dvouleté nucené přestávce způsobené koronavirovou pandemií. A na lidech bylo opravdu vidět, že jim tato akce chyběla. Kromě spousty dobrého jídla a pití hrála veselá muzika a nechyběl ani pestrý doprovodný program. TV Praha byla u toho!

Reklama

Slavnost květů, to už je v pražských Lysolajích pojem a tradice. Vždyť se tam letos tato akce konala už po třiatřicáté. Osobně byl u toho i starosta Lysolají pan Petr Hlubuček, který představil několik bodů z bohatého programu.

"Máme tady kapely, máme tady stánky. Je to taková krásná akce, kde je možnost, aby se ti lysolajští sešli, abychom ukázali, jak komunitně ti lidé začnou zase znovu žít po tom covidu," řekl Petr Hlubuček - starosta MČ Praha - Lysolaje.

Akce se konala v místě bývalé pískovny, kde před 120 lety vznikl třešňový sad. Jde o velmi oblíbené místo k procházkám a pořádání takovýchto událostí, na kterých se představují nejrůznější místní spolky, například Sbor dobrovolných hasičů. Pro ty nejmenší připravili doprovodný program, aby je pobavili a zároveň zaujali. 

"Představujeme tu naší činnost, představujeme i tu činnost jednotky, tu represivní a samozřejmě tady předvádíme náš kroužek Mladého hasiče a záchranáře, kde si vychováváme budoucí generaci, která nás postupně nahrazuje," řekl Václav Vojtěch - velitel jednotky SDH Praha - Lysolaje.

Po nejrůznějších covidových represích se na akcích tohoto typu mohou konečně objevovat i stánkaři s nejrůznějšími výrobky a produkty. Mezi nimi byl i pan Hudera z rodinného řeznictví, který byl moc rád, že může opět své uzenářské umění nabídnout široké veřejnosti. 

"Každá akce je veselejší tím, když je na ní hodně lidí a ti lidé se mohou bavit, přátelit se spolu, zase se potkávat. Ten komunitní život je úplně skvělý a je ho potřeba, takže nás to podporuje úplně všechny," řekl Tomáš Hudera - řezník.

Pan starosta Hlubuček si pak pro změnu pochvaloval, jak místní drží při sobě a vzájemně si pomáhají, což je určitě v této nelehké době mimořádně důležité. 

"Všechno dělají lysolajští občané sami a je to opravdu taková komunitní akce. Mám to velmi rád, protože to stmeluje ty lidi a všechny ty věci děláme po sousedsku a já říkám, že starostování je prostě sousedská výpomoc a toto je důkaz," řekl Petr Hlubuček.  

Slavnost květů trvala až do pozdních večerních hodin. Pro mnohé to byla skvělá příležitost, jak se za krásného počasí potkat a dobře se pobavit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu