• Načítám...
>

V Praze 6 jsou ořešáky z Lidic, vzniklo i památné místo

  • 10. června 2022,
  • 13:20,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

V Praze 6 vzniklo unikátní památné místo. Oblast, která byla původně nevzhledná a zanedbaná, nahradila přírodní památka připomínající tragédii v Lidicích.

Reklama

Prahu 6 zdobí Lidické ořešáky. Ty vyrostly z ořechů, které popadaly ze stromu rostoucího v nacisty vypálených Lidicích. Slavnostní otevření tohoto místa proběhlo v souvislosti s osmdesátým výročím lidické tragédie. Na vytvoření památného místa městská část Praha 6 spolupracovala s Památníkem Lidice, Spolkem pro zachování odkazu českého odboje a Spolkem Pro Hanspaulku.

"Poněkud delší dobu to trvalo, ale nakonec jsem získala podporu Ministerstva kultury a životního prostředí, s panem ředitelem Stehlíkem a s paní Havlujovou na začátku a začali jsme postupně konat. Byl potřeba udělat projekt, který by nějakým způsobem to území kultivoval, ještě před nedávnem tady žili lidé bez domova, které odtud bylo postupně potřeba vystěhovat," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

"Já jsem tomu nesmírně rád a jsem rád, že i přes to, že to tři roky vypadalo, že se to nepovede, tak že to bylo korunováno úspěchem. Jsem také rád, že tu byli přítomni pamětníci, že jsou tady lidé z rodiny Rákosových z Lidic, opravdu ti, jejichž předkové kdysi před dávnými staletími v Lidicích vysadili "rodiče" těchto ořešáků," řekl Eduard Stehlík, ředitel Památníku Lidice.

Mezi vzácnými hosty byl u slavnostního otevření také pan František Kolář.

"Ta vzpomínka ožívá i tady v Dejvicích nejen na Lidice, ale i na ten ořešák, co byl v zahradě mého dědy, pradědy, i máma tam vyrůstala, takže v tomto směru mám radost," řekl František Kolář, pamětník z Lidic.

Plody z těchto ořešáků by se v budoucnu navíc mohly vrátit do samotných Lidic k Rákosovu statku. Ořešáky v Praze 6 najdete na pěší cestě spojující ulice V Předním Veleslavíně, Nad Tratí a Na Rozdílu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu