• Načítám...
>

Ve Ville Pellé je vystaveno streetart a graffiti umění

  • 24. června 2022,
  • 21:00,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

To nejlepší ze současné streetartové a graffiti scény je momentálně k vidění v Pelléově Ville. Netypická výstava nabízí pohled na graffiti jako na umění a ukazuje, že čeští streetartoví umělci patří mezi světovou špičku.

Reklama

V Novorenesanční budově byste asi jen těžko hledali to nejlepší ze současné streetartové a graffiti scény. I přesto výstava s názvem "Wall Street" nyní zdobí interiéry Pelléovy Villy v Bubenči. Tento kolektivní výstavní projekt připomíná desetileté výročí kultovní expozice "Městem posedlí."

"Výstava ukazuje, kam se posunuli za těch 10 let. Z většiny z nich se stali etablovaní umělci, kteří se z ulice přesunuli do galerie a vystavují díla, která často s graffiti už teď nesouvisí, ale zároveň z nich vychází a je z nich cítit estetika nebo způsob kresby, způsob zacházení s barvami," řekla Barbora Páníková, vedoucí výstavního oddělení.

Expozice je zaměřená hlavně na malbu. Uvidíte tam ale i různé sochy, objekty a instalace. 

"Výstava je složena z devíti umělců, které vybral kurátor výstavy Radek Wohlmuth, který se také podílel na výstavě "Městem posedlí", takže je to stejný tým. Vybral umělce, kteří jsou svým charakterem trošku odlišní, ale zároveň některé něco spojuje. Jsou tady umělci, kteří tvoří geometrické abstrakce, potom můžeme vidět umělce, kteří mají rádi dynamiku, kresbu, barvu, zajímá je město, zajímá je chaos, zajímá je trošku bordel, zajímá je trošku živosti a vnášejí do svého díla takovou nespoutanost," řekla Barbora Páníková, vedoucí výstavního oddělení.

K vidění jsou zde díla známých umělců, jako je třeba Jan Kaláb nebo Michal Škapa. Představují se zde ale i úplně noví výtvarníci. 

"Já bych určitě jmenovala Bill The Hobo, což je umělec, který je na scéně nový a je to jméno, které představujeme poprvé na této výstavě," řekla Barbora Páníková, vedoucí výstavního oddělení.

Návštěvníky hned u vstupu upoutá i budka, která dříve stála na Strahově vedle klubu 007 a teď je z ní právě součást expozice. Pelléova Villa je otevřena denně kromě pondělí a výstava bude tamní zdi zdobit až do 7. srpna. V plánu jsou také komentované prohlídky a graffiti tvůrčí dílny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu