• Načítám...
>

Ve smyčce Dlabačov vzniklo bistro v odstavené tramvaji

  • 21. srpna 2022,
  • 21:21,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

Dát si pivo či kafe v tramvaji? To je teď díky nápadu pražských radní možné. Nevyužívaná smyčka na Dlabačově se proměnila na bistro Točna kromě jídla a pití nabízí hlavně zážitek z posezení ve vyřazené tramvaji.

Reklama

Tramvajová smyčka Dlabačov má nové využití. Nejen, že zde vznikla nástupní zastávka pro speciální tramvajovou linku 42, nově zde funguje také Bistro Točna. Lidé si tak mohou ve vyřazené soupravě tramvaje T3 dát občerstvení i pivo z domácího pivovaru. 

"Mám moc ráda tyto výzvy, vždy vidím tam, kde ostatní vidí zapadlý kout města, příležitost. Ta příležitost se tady nachází v podobě oživení pro okolí, pro sousedy, ale nejen pro sousedy, ale vzhledem k tomu, že tady končí Hop-On Hop-Off tramvaj 42, tak je možné sem přilákat turisty nejen zahraniční, ale i české," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Tramvajová smyčka Dlabačov vznikla v roce 1948 a sloužila pro přesuny velkého množství návštěvníků všesokolských sletů a spartakiád. Od konce osmdesátých let však nebyla trvale užívána a byla tak potřeba její oprava. 

"Našli jsme řešení, jak provést jednoduché opravy v řádech jednotek milionů korun, takže ještě levněji, než demolice a tím se i zprůchodnila ta lávka po 30 letech. Ze Strahova se dá sejít po lávce dolů na Dlabačov a nemusí se procházet přes frekventovaný přechod pro chodce," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Výherce výběrového řízení Ondřej Kužílek má ale s místem další plány.

"To místo má být do nějaké míry flexibilní, člověk sem přijde, sedne si na židle, stolky, které jsou tady rozmístěné pod mostem, vedle mostu, před tramvají, za tramvají. To, co je unikátní a je na to veliký ohlas, je samotná gastrotramvaj. Opravdu je zrekonstruovaná tak, aby se tam dalo sedět, má to kapacitu kolem 15 - 20 lidí - podle různého počtu. Je možné si vylézt na můstek, zase tam jsou rozmístěná místa k sezení, máme tady takové flexibilní dřevěné sedačky, které si člověk může vzít a přemístit na vyšší nebo nižší místo na můstku jako takovém. Jednáme o nějakých rozšířeních jako je cvičení jógy, malá hudební vystoupení, amatérské divadlo a tyto první kroky, které se tady dají realizovat. I to zázemí už je k tomu nějakým způsobem připravené, máme připravená nějaká rozvodová místa, elektřinu a tak dále, takže i před tramvají v nějaké atmosféře pod tím můstkem jako takovým může vzniknout něco zajímavého," řekl Ondřej Kužílek, vítěz výběrového řízení.

Bistro ve smyčce Dlabačov je zatím otevřené o víkendech. Do budoucna se ale počítá i s provozem ve všední dny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu