• Načítám...
>

V Divoké Šárce proběhlo operní představení Dvě vdovy

  • 4. září 2022,
  • 17:36,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

V přírodním divadle Divoká Šárka proběhlo první zářijovou neděli představení komické opery z dílny Bedřicha Smetany "Dvě vdovy". Šlo v pořadí už o 17. ročník operních představení, které se v Šárce uskutečnily. V předchozích ročnících pořadatele trápilo počasí nebo protikoronavirová omezení. Letos vše proběhlo na jedničku a představení, pořádané ke dni Prahy 6 a českému předsednictví v Radě EU, mělo u návštěvníků velký úspěch. Ostatně, jako každý rok.

Reklama

Divokou Šárkou se už 17 let pravidelně v září linou operní melodie a zpěvy. Nejinak tomu bylo letos, kdy pořadatelé akce za tradiční podpory městské části Praha 6 připravili komickou operu Bedřicha Smetany "Dvě vdovy". Výběr právě tohoto díla přitom nebyl náhodný. 

„My jsme to směřovali k českému předsednictví Evropské unii. Ten důvod je ten, že Bedřich Smetana měl kontakt se Švédskem, kterému předsednictví předáváme. On tam žil a komponoval. A zároveň s Francií, od které jsme předsednictví přebírali. A to byl také důvod, proč nám na to hlavní město přidalo poměrně významnou částku,“ vysvětluje místostarosta městské části Praha 6, Jan Lacina.

Režie představení se ujala už tradičně zkušená dvojice Jana Divišová a Renée Nachtigalová, orchestr Národního divadla v Praze pak vedl dirigent Jan Chalupecký. Představení v Divoké Šárce nacvičují od roku 2005 ve stejném hereckém obsazení, i tak to pro ně byla další velká výzva. 

„Množství účinkujících každým rokem stoupá, teď jich je tady zhruba okolo dvou set. Máme dětské herce, zvířecí herce, profesionální zpěváky a samozřejmě i profesionální orchestr a balet,“ vyjmenovává režisérka představení, Renée Nachtigalová. 

Zatímco některé předchozí ročníky bojovaly s nepřízní počasí a v poslední době i s koronavirovou situací, letos organizátoři poručili větru a dešti a představení tak nestálo nic v cestě. I když na rozmary přírody byli v případě potřeby rovněž připraveni. 

„Svatý Petr nám přeje, takže dneska dohrajeme. Diváci, kteří už sem někteří chodí možná i posedmnácté, tak jsou na to připraveni a vybaveni,“ uzavírá režisérka představení, Jana Divišová. 

Do „povinné“ výbavy každého diváka tak patřily nejenom deky na sezení, ale pro jistotu i pláštěnky. Ty nakonec letos nebyly vůbec třeba a tak představení vyšlo na výbornou. A organizátoři už teď začínají přemýšlet, který kousek vyberou pro příští, v pořadí už 18. ročník Opery v Šárce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu