• Načítám...
>

Praha 6 ocenila významné osobnosti

  • 11. září 2022,
  • 9:54,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

V historických prostorách Galerie Villa Pellé se uskutečnil slavnostní podvečer. Čestné občanství, Cenu městské části, Cenu starosty a Cenu starosty pro zahraniční osobnost tady z rukou starosty Ondřeje Koláře převzalo několik významných osobností.

Reklama

Čestné občanství Prahy 6 převzal z rukou starosty Ondřeje Koláře například biochemik a dlouholetý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, Zdeněk Hostomský.

,,Já to beru jako velkou poctu tomu ústavu, protože ústavy akademie jsou po celé Praze a v Praze 6 jich tolik není, takže my zaplňujeme tuhle niku ekologickou a myslíme si, že jsme velice produktivní ústav," řekl ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, Zdeněk Hostomský.

O tom konec konců svědčí i fakt, že Ústav organické chemie a biochemie v Dejvicích je aktuálně v Praze 6 největším plátcem daní. Akademici tak překonali i donedávna vedoucí letiště Václava Havla.

,,My jsme je překonali, co se týče příjmů za různé licence profesora Antonína Holého, takže my jsme teďka největší plátce daní," doplnil Hostomský.

Mezi oceněnými nechyběly ani ženy. Nejvyšší ocenění si tak odnesla i Kateřina Bečková - autorka oblíbené knižní série ,,Zmizelá Praha" a předsedkyně klubu Za starou Prahu.

,,Je to pro mě veliká čest, protože já jsem mnohdy ve své aktivistické kariéře v klubu Za starou Prahu třeba i kritizovala Prahu 6, jak samosprávu, tak státní správu. Takže to, že ocenili mojí práci, která se Prahy 6 dotýká, sice ne úplně, ale okrajově určitě, je pro mě překvapení velmi milé," popsala předsedkyně klubu Za starou Prahu, Kateřina Bečková.

Nejvyšší ocenění čestného občanství si pak odnesl i sochař Kurt Gebauer, který v minulosti na sídlišti Dědina vytvořil herní místo pro děti s názvem ,,Obludy" a vloni na Vítězném náměstí vystavil desetimetrovou ,,Housenku raného kapitalismu".

,,Je potřeba ukázat, že mezi námi žijí lidé, kteří se chovají čestně, kteří pomáhají tomu, abychom i my mohli žít čestně, abychom mohli být hrdí na sebe i na své okolí a nějakým způsobem přispívají k tomu, že nejenom Praha 6, ale i Praha a Česká republika jsou takovými lepšími místy k životu," řekl starosta městské části Praha 6, Ondřej Kolář.

Držitelem Ceny starosty městské části se stal bývalý ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který se od počátku ruské invaze na Ukrajinu v Česku aktivně účastnil veřejných akcí na podporu své vlasti a zároveň aktivně rozvíjel dobré vztahy s Prahou 6, kde sídlí ukrajinská ambasáda. Ocenění starosty Koláře pak získalo také chorvatské město Poreč, které je již 10 let partnerským městem šesté městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu