• Načítám...
>

Školka v Tychonově ulici se dočkala otevření

  • 22. září 2022,
  • 20:21,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Mateřská škola v Tychonově ulici v Praze 6 se dočkala kompletní rekonstrukce. Školka sídlí v památkově chráněné budově, která už nevyhovovala současným potřebám a trendům. Kompletní rekonstrukce citlivě skloubila zachování starého ducha domu a použití nejmodernějších technologií, což dohromady vytvořilo krásné, čisté a útulné prostředí pro děti i paní učitelky. Na co nového se mohou ve školce těšit a jak náročná rekonstrukce byla, vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

Děti a paní učitelky v Mateřské škole Tychonova v Praze 6 se mohou těšit z kompletně zrekonstruovaného zázemí. Stavební práce probíhaly celkem třináct měsíců, během nichž našla školka dočasný azyl v Mateřské škole Vokovická. Nyní už jsou zpátky ve svém a hlavně úplně novém.

„Školku jsme zrekonstruovali od samého základu. Od ležatých kanalizací přes kompletní rozvody, kompletní repase starých dveří, oken a vestavěných skříní. Měnili jsme mříže za nové, modernější,“ vyjmenovává radní městské části Praha 6, Marie Kubíková.

Budova pochází ze 30. let minulého století, školka v ní je od 50. let. Rekonstrukce byla nutná i proto, že se v domě hromadila vlhkost. Dům je ale památkově chráněn a proto vše bylo nutné napřed konzultovat s památkáři, třeba i výměnu okenních mříží. 

„Původně byly mříže na oknech, opravdu ty typické vězeňské a nám se strašně nelíbily, protože to k moderní mateřské škole nepatří. Podařilo se nám dohodnout, že jsme sem dali jenom taková lehká ocelová lanka, která zachovávají bezpečnost, ale zároveň neruší exteriér budovy,“ pochvaluje si Marie Kubíková, radní městské části Praha 6.

Hlavním cílem ale bylo, aby budova dobře sloužila dětem a učitelkám. A minimálně první zatěžkávací dny a týdny ukazují, že vše vyšlo na jedničku.

„Máme tady nový gastro provoz, takže paní kuchařce se skvěle vaří. Vše se ale samozřejmě ještě učí. Děti mají všechno nové, čisté, světlounké a k tomu i nový nábytek,“ popisuje Renáta Vlasáková, zástupkyně ředitelky MŠ Tychonova. 

Celková rekonstrukce vyšla na 37,5 milionu korun a neobešla se bez podpory městské části Praha 6.

„Byť jsou naše kompetence velmi omezené, tak se snažíme formou dotací podporovat veškeré majitele památkových objektů. Když máme k dispozici takovýto objekt, tak děláme všechno pro to, abychom ho zachovali, navíc, když je to mateřská školka,“ uzavírá radní městské části Praha 6, Eva Smutná.

Závěrem už zbývá nové školce popřát, aby zdárně sloužila ještě mnoho let. A dětem, aby se jim v ní líbilo, stejně jako se tam líbilo jejich rodičům a prarodičům. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu