• Načítám...
>

Poliklinika Pod Marjánkou se dočká rekonstrukce

  • 14. října 2022,
  • 11:33,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Břevnovská poliklinika Pod Marjánkou v městské části Praha 6 slouží občanům už téměř 60 let. Zub času ale na funkcionalistické stavbě architekta Richarda Ferdinanda Podzemného zanechal svou stopu a tak budova pomalu přestává vyhovovat současným provozním a bezpečnostním nárokům. Poliklinika je v majetku městské části Prahy 6, která ji rovněž provozuje a tak vypsala architektonickou soutěž. Podle vítězného návrhu by pak měla vzniknout rekonstrukce a přístavba polikliniky. Jaký projekt nakonec vyhrál a jak by měla poliklinika po opravách vypadat, vám ukážeme v naší reportáži.

Reklama

Břevnovskou polikliniku Pod Marjánkou navštěvují pacienti už téměř šedesát let. Budova už ale přestává vyhovovat současným provozním a bezpečnostním nárokům a tak je třeba ji zrekonstruovat. Městská část Praha 6, která polikliniku vlastní a provozuje, proto vypsala architektonickou soutěž. Tu nakonec vyhrál návrh studia OV Architekti. Podle něj by se následně měla budova opravit a rozšířit. 

„Vítěz je skutečně ten, který nám plní jak záměr té jedné strany, to znamená architektury, to znamená, že respektuje architekturu, myslím, že velice dobrým způsobem plní tu funkci moderního ambulantního zařízení, které umožňuje variabilitu celého toho zařízení, to znamená umísťování jednotlivých ordinací nebo zařízení,“ vysvětluje Marián Hošek, radní městské části Praha 6.

Důležitou podmínkou bylo, aby rekonstrukce a přístavba výrazně neomezily současný provoz polikliniky. Kromě toho, že se budova rozšíří o řadu ordinací a služeb, vznikne například i zcela nové parkoviště. 

„Parkoviště bude určené jak pro pacienty, tak lékaře a v případě nutnosti i pro rezidenty, kteří by měli zájem. Záleží, jak dalece finančně bude městská část připravena investovat do podzemních garáží. Eventuálně je to navržené tak, že by mohlo být ještě jedno patro pod zemí,“ říká radní městské části Praha 6, Eva Smutná.

Architekti z vítězného studia se u svého návrhu snažili citlivě skloubit moderní přístup s maximálním respektem k původní realizaci architekta Richarda Ferdinanda Podzemného. Hlavní bylo najít vhodný doplněk. 

„Našli jsme ho v takové klidné, nízké, dvoupodlažní dostavbě, kterou jsme rovněž obložili keramickým pláštěm, podobně, jako je ta původní budova. A jak je ta původní budova v žlutavých tónech, tak naše dostavba je v takových spíše komplementárních barvách, tedy zelených,“ uzavírá architekt Jiří Opočenský z vítězného studia OV Architekti. 

Vítězný návrh, ale i všechny ostatní si můžete prohlédnout za výlohami Skleněného paláce do konce října. Stavět by se mělo začít v roce 2025. Náklady se vyšplhají zhruba na 500 milionů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu