• Načítám...
>

Muzeum literatury v Bubenči zve k návštěvě expozic

  • 18. ledna 2023,
  • 12:19,
  • PRAHA 6,
  • Lucie Sinková

Památník národního písemnictví - Muzeum literatury. Jedná se o významné literární muzeum, které bylo před sedmdesáti lety umístěno v budovách Strahovského kláštera. Po získání bubenečské Petschkovy vily a po její rekonstrukci se do ní Památník národního písemnictví přestěhoval. K dispozici jsou tu stálé i nestálé expozice, programy pro školy a v plánu je celá řada kulturních akcí.

Reklama

Téměř po sedmi desítkách let se na podzim roku 2022 Památník národního písemnictví přestěhoval ze Strahovského kláštera do zrekonstruované Petschkovy vily v Bubenči. Najdete ho v Pelléově ulici pod názvem Muzeum literatury.

,,Muzeum literatury mělo otevřít už před několika lety. Postupně se to natahovalo. Na každý pád je to vlastně jediná státní kulturní instituce, která je na území městské části Praha 6, nebo alespoň takto významná kulturní instituce," řekl radní Prahy 6 Jan Lacina z hnutí STAN.

,,Ze Strahova se to stěhovalo z důvodu toho, že jsme byli v podstatě pronájmu v klášteře premonstrátů. Historicky to bylo spjaté tím, že muzeum nebo Památník národního písemnictví vznikl v 50. letech. Byl tam založen, ale pochopitelně s těmi nešťastnými protidůvody, které znamenaly, že řád premonstrátů byl odtud v podstatě vyhnán," prozradil ředitel Muzea literatury, Zdeněk Freisleben.

Stálá expozice zve k návštěvě jako celek, který lze sledovat jako historii literatury. Zároveň je však každý z deseti sálů velmi specifický. 

,,Devět expozic je takzvaných nestálých, to znamená, že jsou koncipovány, dá se říci, po určitých literárních okruzích. A ta desátá je věnována nejkrásnější české knize, což je soutěž, kterou pořádáme s Ministerstvem kultury. A je to pro nás velice důležitá soutěž, která souvisí i s muzeem, protože se zabývá i knižní kulturou," nechal se slyšet ředitel Muzea literatury, Zdeněk Freisleben.

,,Spodní patro věnujeme 19. století, končí to Otokarem Březinou a začíná národním obrozením. A místnosti, které jsou zaměřené na 20. století, začínají poetismem a končí normalizací. A ještě bychom to rádi udělali tak, že se vystaví věci jenom na jeden den. To znamená, aby se návštěvníci přišli podívat a pak ta věc zase zmizí v archivu. V nejbližší době se to bude týkat Jaroslava Haška a pak to bude pokračovat tímto způsobem dál," vysvětlil kurátor Oddělení Literárního archivu, Lukáš Prokop.

Tato Bubenečská vila se rekonstruovala od roku 2017.  Součástí muzea je kavárna, programový sál, studovna, odborná pracoviště a rozsáhlá zahrada.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu