• Načítám...
>

Projekt Nápad pro Šestku pokračuje

  • 24. ledna 2023,
  • 16:32,
  • PRAHA 6,
  • Monika Rusová

Po covidové pauze pokračuje činnost projektu Nápad pro Šestku. V naší reportáži uvidíte, jaké projekty jsou úspěšně dokončené a dovíte se, jak je možné svým nápadem přispět.

Reklama

Odstartoval roku 2017, je pro občany, kteří se chtějí podílet na úpravě i využití veřejných prostor a funguje díky participativnímu rozpočtu. Řeč je o projektu Nápad pro Šestku, který vylepšuje městskou část Praha 6.

"Vytvořila se nějaká metodika a harmonogram toho, jak mohou občané přihlašovat své nápady. O nápadech se potom hlasuje a rada městské části pak vybírá ty nápady, které jsou vhodné k realizaci. Poté se dají znova do hlasování. Hlasování probíhá z řad občanů na speciální PIN kódy a nápady s nejvíce hlasy jsou realizovány. Realizují se na dvě kategorie, na malé a velké. Velký nápad může být realizován do částky 1 000 000 korun na nápad, malý nápad má hranici 400 000 korun. Celková částka, kterou městská část vyčlení pro participativní projekt, je 5 000 000 korun na rok," řekla Halina Himmelová - referentka participace.

"Letos chceme někdy na jaře - březen, duben rozjet nové kolo. To znamená, že budeme letos přijímat nové nápady, v průběhu roku se budou vyhodnocovat, protože to vyhodnocování není vůbec jednoduché. Mimo jiné chceme nabídnout těm, kteří navrhují pomocnou ruku při tom analyzování, co lze udělat, jak by se na to dalo jít více variantně a posouvat ty nápady v koordinaci s odborníky z radnice do lépe technicky proveditelných věcí. Realizování bude až v příštím roce," řekl Oldřich Kužílek (STAN) - zastupitel MČ Praha 6.

Mezi úspěšně dokončené a velmi oblíbené projekty patří pumptrack. Toto sportoviště se nachází v Papírenské ulici v Podbabě a je určené dětem, skateboardistům a bikerům všech výkonnostních úrovní.

Pro sportovní nadšence všech věkových kategorií můžeme jmenovat i další místa. Starší generace ocení posilovací stroje pro seniory na sídlišti Dědina, děti určitě potěší nové hrací prvky na hřišti u Písecké brány. Pokud hledáte vyžití pro celou rodinu současně, jistě se zalíbí střešovický parčík na náměstí Před bateriemi.

"My jsme s kolegy vymysleli, že by bylo dobré tady doplnit jednoduchou tělocvičnu. V podstatě jsme oslovili pár organizací, které sem chodí, ať školy nebo beach club a další a prosili jsme, ať náš projekt podpoří," řekl Martin Vaculík - autor nápadu.

Pohyblivé schůdky, soustava kladin, hrazda nebo ručkování prověří zdravý balanc a přiučí rovnováze. Naopak altánky, grilovací a pikniková místa zajistí dávku relaxace. Veškeré realizované nápady lze najít na geoportálu Prahy 6, na který se dostanete přes webové stránky šesté městské části. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu