• Načítám...
>

Galerie Skleňák představuje příběhy pamětníků

  • 19. dubna 2018,
  • 17:30,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Příběhy našich sousedů je vzdělávací program neziskové organizace Post Bellum. V rámci tohoto projektu mají žáci základních a studenti středních škol za úkol zdokumentovat zajímavé příběhy sousedů z Prahy 6. Pro žáky základních a středních škol tak spojuje dějepis, občanskou, etickou a mediální výchovu. Galerie Skleňák se nyní rozhodla některé portréty a příběhy vystavit pro veřejnost.

Reklama

Organizace Post Bellum ve spolupráci s MČ Praha 6 uspořádala výstavu Příběhy našich sousedů. V Galerii Skleňák představují 16 pamětníků, o kterých v rámci stejnojmenného projektu natáčeli žáci ze základních škol této MČ. 

„Na této výstavě mohou lidé najít portréty a příběhy lidí, kteří žijí mezi námi v Praze 6. Tyto příběhy zdokumentovali žáci 8. a 9. tříd základních škol v Praze 6. Jsou to příběhy z 2. sv. války, z koncentračních táborů, ale i z období komunismu,“ řekl Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. 

„Každý ten příběh je něčím jiný, přestože většinu těch lidí spojuje to, že si prožili život v nesvobodě. To je takový leitmotiv všech těch výstav, kdy ty děti mají vyhledat ty pamětníky, vymyslet koncept toho, na co se jich budou ptát, jak ten jejich příběh postaví, jak ho budou prezentovat,“ řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

„My jsme si vybrali paní Evu Tůmovou, protože nás zaujal její životní příběh. Ona si vlastně prošla spoustou životních zkoušek ale i tak je stále tady aby předávala ty životní zkušenosti mladším generacím. A za to jsme rádi,“ řekl Tadeáš Charwot, žák ZŠ Dědina. 

„V dnešní době techniky je tolik různých podnětů, kde se děti mohou bavit, a oni nakonec jdou s takovou pokorou a věnují se i těm starším lidem, dokážou jim naslouchat a analyzovat, co z toho je důležité, dokážou mít rádi tu minulost té republiky a hledat v ní to dobré. Je to úžasné,“ řekla Eva Smutná, místostarostka MČ Praha 6. 

V Praze 6 projekt běží už 5 let. Letos se do něj zapojilo celkem 13 škol. Portréty a příběhy osobností, o kterých se mladí dokumentaristé rozhodli vyprávět, bude Galerie Skleňák vystavovat do 11. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu