• Načítám...
>

Macharovo náměstí by mohlo mít novou tvář

  • 10. srpna 2018,
  • 7:46,
  • PRAHA 6,
  • Milan Řepka

Městská část Praha 6 vyhlásila vítěze architektonické soutěže na revitalizaci Macharova náměstí na Ořechovce. Podle odborné poroty má vítězný návrh vysoký potenciál vytvořit z Macharova náměstí skutečné centrum čtvrti Ořechovka.

Reklama

Hlavním cílem a zadáním nové koncepce architektonického řešení Macharova náměstí v Praze 6 bylo především zachování jeho urbanistické koncepce a a rehabilitace všech veřejných prostranství v tomto prostoru. 

"My vnímáme starou Ořechovku jako dominantu toho náměstí. Ten vítězný návrh se vypořádal s tím, z mého pohledu, problematickým vztahem mezi starou Ořechovkou a navrhovanou budovou zázemí. Nejlépe, protože ji umístil pod zem, to Macharovo náměstí je svažité a on chytře využil toho, že přehodil sportoviště s tím objektem, zapustil ji pod zem, ozelenil střechu. A z té budovy je vidět jen jedna fasáda. Navíc ten vítězný návrh využívá osobou symetrii toho náměstí, otevírá ji. Na rozdíl od dnešního stavu se můžete projít středem náměstí až do horní části k pomníku," řekl Martin Polách, místostarosta MČ Praha 6.

Přestože odborná porota vybrala vítěze architektonické soutěže s tím, že nejlépe rozvíjí potenciál Macharova náměstí, někteří občané Ořechovky s tím nesouhlasí a začali sepisovat petici proti tomuto záměru. Hlavním organizátorem petice proti realizaci revitalizace Macharova náměstí je pan Vít Hanousek. Požádali jsme o ho vyjádření s tím, že dostane dostatek prostoru, aby mohl říci své argumenty. Nicméně v okamžiku setkání své vyjádření pro kameru TV PRAHA odmítl.

"Má podle vašeho názoru ta petice skutečně nějaký reálný smysl?" 

"Určitě má smysl. Ono zase nemá smysl něco tlačit silou, když si to někdo nepřeje. Přiznám se, že je pro mě trochu sporné vložit to rozhodnutí do rukou laiků namísto odborníků. Pokud jich je ale drtivá většina, tak samozřejmě je potřeba ten názor respektovat," řekl Martin Polách. 

Ať už realizace vítězného návrhu architektonické soutěže na revitalizace Macharova náměstí v Praze 6 dopadne jakkoliv, už dnes je jasné, že tento veřejný prostor by si nějakou formu úpravy zasloužil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu