• Načítám...
>

Praha 6 si připomněla 50. výročí okupace

  • 21. srpna 2018,
  • 16:13,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

U příležitosti 50. výročí okupace bývalého Československa Praha 6 slavnostně zahájila výstavu, která zobrazuje události srpna 1968. Akce se na Vítězném náměstí zúčastnily desítky lidí.

Reklama

Praha 6 si připomínala výročí 50. let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Na Vítězném náměstí v prostoru Šesťák tak vedení MČ zahájilo výstavy fotografií Josefa Koudelky a společnosti Post Bellum, zobrazující srpnové události roku 1968. 

"My chceme apelovat na to, aby lidé nezapomínali, aby si připomínali stále dokola to, že naše dějiny nebyly jen procházka růžovým sadem. Že se děly i věci, ze kterých se potřeba si brát ponaučení. V dnešní době se odehrávají věci, které se odehrávaly i v době, kdy k nám přijely tanky, ať už nacistické nebo bolševické. Navíc si myslím, že když prezident republiky se rozhodne k takto významnému výročí neříct ani slovo, tak je dobré ty věci alespoň vidět na obrázku," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

Návštěvníci si tak na Vítězném náměstí mohou prohlédnout velkoformátové dobové fotografie. Dejvickou ulici pak lemují panely s příběhy pamětníků. 

"Nešlo nám o to postihnout jen ty samotné dramatické dny, ale podívali jsme se na to v širší perspektivě. Chtěli jsme pátrat a představit, co se dělo před okupací, ale hlavně to, co se dělo poté, kdy po národním vzepětí přišla doba normalizace, která lámala charaktery lidí a jak se s tím ti lidé popasovali a jakým výzvám museli čelit," řekl Michal Šmíd, autor výstavy. 

"20. srpna byla horká noc, měli jsme otevřená okna a slyšel jsem hukot letadel. Za chvíli zvonil telefon, volal mi kamarád a říkal, že nás přepadli Rusové. Tak jsem vzal fotoaparát a dorazil jsem na Vítězné náměstí. Ještě jsem stačil nafotografovat vystupování některých sovětských generálů. Bohužel jsem jeden z těch filmů někde ztratil, takže mi zůstal jen jeden. Ten jsem vyvolal. Mám z něj 21 obrázků," řekl Dušan Neumann, pamětník a fotograf. 

Fotografie a příběhy pamětníků budou na Vítězném náměstí i na Dejvické třídě vystaveny až do 4. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu