• Načítám...
>

Socha Maršála Koněva má nové info desky

  • 24. srpna 2018,
  • 11:56,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Na náměstí Interbrigády v pražské Bubenči proběhlo slavnostní odhalení opraveného pomníku Maršála Koněva. Městská část Praha 6 k soše nechala nainstalovat nové informační cedule s doplňujícími informacemi.

Reklama

Zrestaurovaná socha Maršála Koněva, která se nachází v Praze na náměstí Interbrigády dostala nové informační desky. Vedení Prahy ji odhalilo v den 50. výročí okupace bývalého Československa. 

"Rozhodli jsme se napravit takovou historickou chybu, která na tomto pomníku byla. Bylo tady totiž napsáno na ceduli, že Maršál Koněv zachránil Prahu před zničením, což každý, kdo se začte do historické literatury, zjistí, že není tak úplně pravda," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6. 

Nové cedule teď v českém, ruském a anglickém jazyce představují Maršála Ivana Koněva nejen jako velitele vojska, které na konci druhé světové války spoluosvobodilo Československo, ale také jako velitele sovětské intervence v Maďarsku, která roku 1956 potlačila zdejší povstání a svými životy za ni zaplatilo tisíce lidí. 

"Musíme se snažit poskytnou občanům veškeré informace o kontroverzních a složitých dějinách 20. století. A pokud nějaká osobnost, vedle toho, že např. přispěla k osvobození Československa, pár let poté vedla intervenci do jiné země, tak je dobře, aby lidé tuto informaci věděli," řekl Jiří Pospíšil, europoslanec a předseda strany.

Datum odhalení nových informačních desek, tedy 21. srpna, navíc vedení MČ nezvolilo náhodou. 

"Poté, co nás Rusové různým způsobem se snažili vydírat a bránit nám ve spolupráci s českými komunisty sem ty nové cedule dát, jsme to datum zvolili schválně jako takový truc té ruské straně. Protože, když oni už vyvinuli tak velké úsilí na to, aby nám v tom zabránili, tak jim ty cedule ukážeme v den, kdy jim to bude nejméně příjemné," řekl Ondřej Kolář. 

Během akce protestovala proti novým informačním deskám skupina lidí, která poukazovala na fakt, že se Koněvova vojska účastnila osvobozování Prahy v roce 1945. Jiní aktivisté hájili názor, že původní deska byla zavádějící. Podle další skupiny lidí by se ale socha Maršála Koněva měla úplně odstranit. Nakonec se ale, i přes občasné výkřiky nebo pískání, celá akce obešla bez potyček.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu