• Načítám...
>

Na Veleslavíně mají lípu republiky

  • 17. září 2018,
  • 18:01,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Veleslavín se může chlubit novou lípou, takzvanou lípou republiky. Tu nechala nedaleko stanice metra vysadit místní radnice společně s developerem, který staví přilehlou administrativní budovu. U lípy je také speciální schránka, která je určená pro budoucí generace.

Reklama

Kromě celé řady připomínkových a společenských akcí se MČ Praha 6 rozhodla ke 100. výročí české státnosti vysadit i tzv. lípu republiky. 

"Máme 100 let od založení republiky, dnes jsou data pánů Masaryků, takže je to datum, které má svou hodnotu pro zasazení stromu a jeho odhalení. My, v rámci toho stromu, máme samozřejmě i schránky se vzkazy pro další generace," řekla Eva Smutná, místostarostka MČ Praha 6. 

Schránku, jako odkaz budoucím generacím, vložili pod zem společně s paní místostarostkou i děti ze základních škol. 

"Protože dnešní doba je především o našich dětech a o jejich budoucnosti. Takže naše děti ze základních škol tam daly řadu svých vzkazů. Kromě jiného tam máme třeba pamětní minci, kterou MČ dává k významným výročím nebo k narození dětí," řekla Eva Smutná.

Veleslavín, jako místo pro nový strom republiky, nebyl zvolen náhodou.

"Veleslavín je, když to vezmu ze strany své profese - urbanismu, nově vznikající subcentrum Prahy 6. Zároveň je to místo, které momentálně velmi trpí dopravou. Chceme povzbudit toto místo, dát mu novou naději," řekla Eva Smutná. 

U nově vysazené lípy dočasně najdete i několik zajímavých fotografií. Jejich autorem je Jiří Chocholáč. 

"Jsou to fotografie z okupace z roku 1968. Když mi bylo 25 let, vyběhl jsem do ulic s fotoaparátem a snažil jsem se vyfotografovat co se dalo," řekl Jiří Chocholáč, fotograf. 

Poklonit se a zazpívat nové lípě republiky přišla i herečka a moderátorka Bára Štěpánová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu