• Načítám...
>

Prahu 6 a Prahu 8 možná spojí lanovka

  • 27. září 2018,
  • 14:27,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Praha představila studii lanové dráhy mezi Prahou 6 a 8. Díky ní by se cesta z Dejvic do Bohnic mohla zkrátit skoro o půl hodiny. Půjde o nejtišší a nejekologičtější dopravní prostředek, který by mohl začít vozit cestující v rámci systému Pražské integrované dopravy už v roce 2024.

Reklama

Vedení hlavního města plánuje propojit Prahu 6 s Prahou 8 a to netradičně, lanovou dráhou.

Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy, uvedl: „V Evropě se lanovky začaly stávat více a více součástí městské dopravy.“

Architekt Václav Brejška, sdělil: „Lanovka má zajistit propojení městských částí Praha 6 a Praha 8. Na Praze 6 začne v zastávce Podbaba, tam kde je dnes zastávka tramvaje. Posléze překoná Vltavu a s další zastávkou u západního vchodu do Zoologické zahrady a poté zamíří do sídliště Bohnice na Praze 8, kde bude konečná stanice.“

Propojovat obě městské části měla původně tramvaj. Její stavba ale vyžaduje dlouhé přípravné a stavební práce, ale lanovka by mohla být hotová už v roce 2024.

„Oproti tramvajové dopravě nabídne některé výhody, například mnohem lepší reakci na větší počet cestujících. Během roku se navíc kabiny budou moci měnit v závislosti na tom, jestli cestující jezdí s kočárky, s jízdními koly a podobně,“ uvedl Brejška.

„Projekt může být významně rychleji postaven, za nižší peníze a samozřejmě bude součástí pražské integrované dopravy. Co se týče nákladů, budou se pohybovat kolem jedné miliardy, zatímco výstavba tramvajové trati, podle toho, zda by se pohybovala v tunelu, nebo i na mostě, se pohybuje od čtyř do osmi miliard korun, “ sdělil Martin Fafejta, vedoucí odboru projektování dopravy ROPID.

Projekt podporují i obě dotčené pražské části.

Eva Smutná, místostarostka MČ Praha 6 uvedla: „V současné dopravní situaci to je všechno přínos. Je to ekologická doprava, rychle postavitelná, rychle demontovatelná.“

Roman Petrus, starosta MČ Praha 8 také uvedl: „Za Prahu 8 určitě ano, myslíme si, že je to dobře.“

Kdyby se lanovka mezi Podbabou a Bohnicemi zrealizovala, jedna jízda by trvala zhruba sedm minut. Provozní náklady pak projektanti odhadují na necelých 45 milionů ročně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu