• Načítám...
>

Galerie Skleňák vystavila sochy Břetislava Bendy

  • 9. listopadu 2018,
  • 15:52,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

Galerie Skleňák v Praze 6 hostí novou výstavu. K vidění je tam průřez díla sochaře Břetislava Bendy, který vytvořil bustu například i prvního prezidenta Československé republiky - T.G. Masaryka. Na vernisáži byla přítomna i rodina umělce, která některé exponáty na výstavu zapůjčila.

Reklama

Galerie Skleňák v Praze 6 láká na novou výstavu. Ve vitrínách jsou k vidění sochařské kusy známého českého umělce Břetislava Bendy. Výstavu, jako součást oslav sta let republiky, uspořádalo vedení MČ. 

"28. října jsme odhalovali sochu Masaryka od sochaře Břetislava Bendy. A tak je zcela na místě, že jsme se snažili tohoto významného sochaře, který tvořil i žil na Praze 6, našim obyvatelům přiblížit. Galerie Skleňák je pro to naprosto nejvýhodnějším prostorem, kde toto můžeme udělat," řekla Eva Smutná, místostarostka MČ Praha 6. 

Sochy na výstavu zapůjčila rodina Bendova, která byla přítomna i na vernisáži. Další kusy pak propůjčila AČR, tedy konkrétně Vojenský historický ústav.

"Břetislav Benda je vlastně nazývám sochařem ženského těla, protože ženské tvary byly celoživotně jeho největší inspirací. To samozřejmě jak v plastikách komorních, tak v plastikách životní i nadživotní velikosti," řekla Ivana Bendová, manželka pravnuka Břetislava Bendy. 

Jeho tématem ale nebyla pouze žena. Na výstavě jsou umístěny i sochy vojáků nebo dělníků. Břetislavu Bendovi stáli modelem i čeští prezidenti.

"Když mu stál modelem první československý prezident, T.G. Masaryk, tak on 14 dní trávil v Lánech na zámku, kde mu stál prezident modelem a velmi se spřátelil jak se samotným sochařem Bendou, tak s celou jeho rodinou. To znamená, že on se věnoval bustám státníků, podnikatelů, první republiky byla doba, kdy se všechno budovalo, tudíž i instituce velmi využívaly při stavbách svých budov práce Břetislava Bendy," řekla Ivana Bendová. 

Ti, kteří by se na výstavu rádi podívali na vlastní oči, by si ale měli pospíšit. Jedná se o výjimečný a krátkodobý projekt. Sochy totiž budou k vidění pouze do konce listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu