• Načítám...
>

Praha 6 končí oslavy vzniku republiky výstavou

  • 12. listopadu 2018,
  • 13:00,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

Praha 6 zve na výstavu do galerie Písecká brána. K vidění jsou tam panely, které mapují poslední rok první světové války. Touto výstavou vedení městské části symbolicky zakončilo letošní akce v rámci připomínky sta let od založení republiky.

Reklama

Poslední rok první světové války od ledna až do definitivního konce válečného konfliktu 11. listopadu 1918. To nabízí výstava, kterou je možné vidět v galerii Písecké brány v Praze 6. Nadpisy novinových článků tehdy opravdu počítaly s tím, že jde o poslední válku takových rozměrů.

"Název Poslední válka skončena! vychází z dobového citátu britského premiéra Davida Lloyda George. Tuto větu pronesl právě onoho památného 11. listopadu. Vyjadřovala naprosté obecné přesvědčení celé Evropy, že to je skutečně poslední válka, že po ní už se žádná válka nemůže opakovat. A bohužel, jak všichni víme, o 21 let později přišel druhý, celosvětový, ještě daleko větší konflikt," řekl Michal Burian, autor výstavy. 

Dobové titulky z novin provázejí událostmi roku 1918 a doplněny jsou o dobové fotografie. Na všech panelech je také dobový citát tak, jak vyšel v tehdejších periodikách.

"Je velice zajímavé, že tak, jak se blížil konec války, tak spolu s ním se zmírňovala každým měsícem cenzura, tzn. zatímco ještě v lednu 1918 často vycházely noviny z bílými půlstranami, někdy téměř celými stranami, protože ty texty byly cenzurovány, tak s blížícím se listopadem už noviny psaly téměř cokoliv, co chtěly," řekl Michal Burian.

Výstavou MČ Praha 6 symbolicky zakončila akce, které letos pořádala na počest 100. výročí vzniku republiky. 

"Od 1. ledna docela intenzivně šlapeme do toho, abychom dali najevo, že si toho výročí velmi vážíme. Pro nás je ta výstava vlastně posledním bodem tohoto roku, který k tomu připravujeme, takže toho 11. 11. v 11:00 končí první světová válka po 100 letech a my se loučíme symbolicky s rokem české státnosti," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

Výstava Poslední válka skončena! nese podle organizátorů poselství, abychom si nikdy nebyli úplně jisti tím, že budeme už navždy žít v míru a blahobytu. Je třeba si neustále připomínat, jaké hrůzy svět zažil a jak lehce je může zažít znovu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu