• Načítám...
>

Praha 6 připomíná odkaz Jana Palacha

  • 17. ledna 2019,
  • 15:47,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Také v Praze 6 se radnice rozhodla uspořádat vzpomínkovou akci o tragické smrti Jana Palacha. V Galerii Skleňák proto vedení městské části uspořádalo výstavu fotografií z jeho pohřbu a smutečního průvodu.

Reklama

Od smrti studenta Jana Palacha letos uplynulo 50 let. Na mnoha místech metropole si lidé tuto tragickou událost připomínali. Třeba v Praze 6 se vedení radnice rozhodlo vystavit fotografie ze smutečního průvodu Palachova pohřbu. 

"Dnešní doba potřebuje vidět odkaz Jana Palacha. Potřebuje vidět i tu tehdejší náladu. Mnoho lidí ho podporovalo, doprovázelo ho, sdílelo jeho bolest a utrpení. I další "pochodně" potom odstartoval, o kterých se třeba tolik nemluví. Ale ta síla té sebeoběti byla pro národ veliká," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6. 

Atmosféru a náladu smutečního průvodu a pohřbu Jana Palacha z 25. ledna 1969 připomíná 32 fotografií v Galerii Skleňák. Fotografie pořídil tehdejší reportér časopisu Zápisník.

"Bylo to důstojné, smutné. Nepřerostlo to v nějakou demonstraci, lidé byli šokovaní. Hodně se styděli, tak jako já, že jsme proti té okupaci nebojovali a vzdali jsme to," řekl Jiří Chocholáč, autor fotografií. 

"V čem je podle vás aktuální odkaz Jana Palacha v dnešní době?"

"Je aktuální z několika pohledů. První pohled je dnes stejně aktuální jako kdykoliv předtím, a sice to, že Česká republika, český národ si zaslouží svoji svobodu. Nepřísluší mu žádný útlak," řekla Eva Smutná. 

"Myslím, že jsme opravdu trochu laxní a měli bychom o tu demokracii a svobodu více usilovat," řekl Jiří Chocholáč.

32 fotografií Jiřího Chocholáče bude v Galerii Skleňák v Praze 6 vystaveno až do 17. února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu