• Načítám...
>

V Praze 7 vedou spor o ředitelku základní školy

  • 24. ledna 2020,
  • 20:08,
  • PRAHA 7,
  • Jan Varga

V Praze 7 se vedou spory o ředitelku Základní školy Františky Plamínkové. Na konci dubna jí totiž vyprší funkční období a vedení radnice se rozhodlo vypsat nový konkurz i přesto, že školská rada jeho vypsání neodhlasovala. Proti odvolání se staví učitelé i rodiče žáků, kteří iniciovali petici.

Reklama

Jarmile Macečkové, ředitelce ZŠ Františky Plamínkové v Praze 7, na konci dubna tohoto roku vyprší šestileté funkční období. I když má škola skvělé výsledky, na ředitelku nejsou žádné stížnosti a školská rada rozhodla o nevypsání konkurzu na nového ředitele, vedení MČ nakonec rozhodlo jinak a konkurz vypsalo.

"Hlasování bylo poměrně velmi těsné, bylo o jeden hlas v neprospěch vyhlášení konkurzu. Ale i to demonstrovalo, že ty názory na to, zda tedy plynule navázat na to funkční období paní ředitelky nebo ověřit její pozici konkurzem, se různily. Z tohoto důvodu se po zdravé úvaze rada MČ jako zřizovatel rozhodla konkurz vyhlásit, požádala paní ředitelku, aby se do něj přihlásila a měla možnost svou pozici obhájit," řekl Martin Vokuš, tiskový mluvčí MČ Praha 7.

Ředitelka Macečková svou koncepci vedení školy předložila radnici už dříve. Vypsání konkurzu tak vnímá jako nespokojenost ze strany vedení MČ a do nově vypsaného konkurzu se tak přihlásit nechystá.

"Pakliže radnice na základě toho, jak jsme tady tu školu vedli nebo jak pracujeme, vyhlásí konkurz, tak za mě to znamená, že musí někoho mít do té funkce připraveného, protože jinak nevyhlásí na takovou školu konkurz," řekla Jarmila Macečková, ředitelka ZŠ Františky Plamínkové.

S rozhodnutím radnice nesouhlasí místní učitelé, kteří napsali dopis ministru školství Plagovi a někteří hrozí odchodem ze školy. Rodiče žáků pak sepsali petici za setrvání ředitelky ve funkci. Podporu má i u místních opozičních zastupitelů.

"Bylo by dobré celou tu situaci zklidnit, najít řešení, které umožní, aby paní ředitelka Macečková mohla školu dál vést, protože ta škola má velice dobré hodnocení jak od školní inspekce, tak od rodičů," řekl Tomáš Bartovský, zastupitel MČ Praha 7.

Na posledním zasedání pražského zastupitelstva chtěli téma někteří zastupitelé otevřít. Návrh na projednání bodu ale těsnou většinou neprošel.

"Překvapilo mě, že negativně se k tomu postavili zástupci Prahy Sobě, jejíž zastupitel Jan Čižinský je vlastně starostou v Praze 7 a to odvolání paní ředitelky padá na jeho hlavu," řekl Tomáš Kaštovský, zastupitel hl. m. Prahy.

Možnost přihlásit se do konkurzu na nového ředitele mají zájemci do 29. ledna. Vedení radnice chce ještě celou věc projednat na svém nejbližším koaličním zasedání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu