• Načítám...
>

Hroši v Zoo Praha se mohou radovat z čistější vody

  • 28. září 2020,
  • 18:23,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Pražská Zoologická zahrada si pro své návštěvníky připravila znovuotevření pavilonu hrochů. Radost jim dělal nový nájemník, hroší samec Tchéco, který do zoo přicestoval loni v listopadu z Francie. Ten si teď může užívat nádherně zrekonstruovaného pavilonu. Nejzásadnější změnou je nová čistička vody, ve které se bude hrošímu mládenci nejen lépe žít, ale ocení to také návštěvníci, kteří mohou zvíře díky čistější vodě daleko snáz pozorovat. Opravený pavilon vznikl i díky podpoře hlavního města Prahy. A jak se v něm hrochovi Tchécovi žije, na to se můžete podívat v naší reportáži!

Reklama

Pavilon hrochů v pražské Zoologické zahradě už delší dobu nevyhovoval a tak se začalo mluvit o náročné rekonstrukci zejména čistírny bazénových vod, kdy ta původní byla špatně navržena.

"Nepočítalo se s tím, že ti hroši budou vodu znečišťovat až do takové míry a z toho důvodu byla nejen chybně vyprojektována, ale i postavena jako nedostatečná, proto jsem dlouho odmítal ten pavilon vůbec převzít," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Do hry tak vstoupilo hlavní město Praha jako zřizovatel zoologické zahrady, za jehož přispění mohla být náročná rekonstrukce provedena. Výsledek pak ocení nejenom samotní hroši, ale hlavně diváci, kteří si tak tyto pozoruhodné savce mohou daleko lépe prohlédnout.

"Vzhledem k tomu, že ten pavilon byl projektován tak, aby zde mohli být pozorováni hroši také pod vodou, tak si samozřejmě dovedete představit, jak je to veliký bazén a když se hroch vykálí do té vody, tak jak ta voda asi vypadá. Ta filtrace je mnohem výkonnější," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Náročná rekonstrukce si vyžádala investice v řádu několika desítek milionu korun. A co se původní čističky a zázemí týče, tak tam nezůstal doslova kámen na kameni.

"Bylo nutné tu čistírnu vybourat, rozšířit a postavit znovu, přičemž je tam skutečně snad kilometr potrubí, spousta technologií. Za tím a pod tím bazénem je to úplná továrna," řekl Miroslav Bobek. 

Z nového pavilonu se nyní raduje zatím pouze relativně nový přírůstek do hroších řad pražské Zoo - čtyřletý samec Tchéco, který se v čistém bazénu stihl rychle zabydlet a ačkoliv je původně z Francie, vypadá to, že k Česku má poměrně blízko.

"Bude mít narozeniny 28. října na náš státní svátek, i k tomu se zřejmě váže to jméno Tchéco. Je to náš budoucí chovný samec a zatím si tady užívá podmínky toho nově zrekonstruovaného bazénu sám," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Nová čistička bazénových vod tak nabídne návštěvníkům zoo unikátní zážitek pozorovat hrochy pod vodou, která už nyní nebude zakalená jako předtím, ale nádherně čistá, aby bylo možné sledovat každý pohyb těchto výjimečných tvorů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu