• Načítám...
>

Orangutan Kawi se v Zoo Praha ukázal světu

  • 18. června 2021,
  • 13:09,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Už více než půl roku se Zoo Praha může pyšnit roztomilým samečkem orangutana jménem Kawi. Zatím se držel hlavně u mámy a veřejnost ho znala jen z fotografií, ale v posledních týdnech se už začal ukazovat návštěvníkům pavilonu Indonéské džungle. Jaký je, co už tenhle malý rošťák dovede a co rád mlsá, to se dozvíte v naší reportáži!

Reklama

Když někoho znáte jen z fotek, není to nic moc. A přesně to byl případ orangutaního samečka Kawiho, který byl dosud uzavřený v Indonéské džungli v pražské zoo. Ale teď si ošetřovatelé řekli, že schovávání už bylo dost a Kawiho představili světu.

"Kawi je zvídavé mládě. Na to, že je mu půl roku, tak už se snaží pohybovat sám a prozkoumává okolí. Snaží se ochutnávat potravu dospělých. A rostou mu zuby, takže zkouší co dovede," konstatoval Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

Na určení nějakých povahových rysů je zatím ještě příliš brzy, ale minimálně podle toho, co vypozorovali chovatelé, to vypadá na pořádného čiperu.

"Většinu času tráví u své matky na břiše. A většinu času, jako třeba lidská mláďata, spí. Ale když je vzhůru, tak prozkoumává okolí a leze sám po sítích, leze v trávě," konkretizoval Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

Kawi teď zkrátka poznává svět a k tomu patří nejenom různé hry, ale i ochutnávka z tradiční orangutaní gastronomie.

"Hlavní krmění pro něj stále tvoří to mateřské mléko, které saje od matky a ochutnává vlastně zeleninu, kterou dostávají dospělí. Začínal na ovoci. Ochutnával avokádo, ochutnával mango a teď už rozšířil svůj repertoár," popsal Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

 A přestože životní etapa se pro Kawiho teprve píše, už nyní se může hrdě hlásit ke svým slavným předkům.

"Kawi je geneticky velmi cenný, protože jeho dědeček se narodil v Zoo Praha a byl to potomek volně žijících orangutanů, dovezených do zoologických zahrad," upozornil Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

Orangutan Kawi bude v pražské zoo minimálně do jeho pohlavní dospělosti, tedy do deseti let. Navštívit ho můžete už teď, a to v rámci venkovního výběhu nebo uzavřeného pavilonu. Tam ale platí omezení maximálního počtu čtyř návštěvníků současně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu