• Načítám...
>

Noví dárci kostní dřeně se registrovali v Zoo Praha

  • 19. září 2021,
  • 9:45,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Každý rok podstoupí v Česku transplantaci kostní dřeně zhruba 270 lidí. Přitom pouze 70 z nich je z rodinného kruhu, zbytek tvoří dárci, mezi které můžete patřit i vy. V rámci oslav Světového dne dárců kostní dřeně uspořádal Magistrát hlavního města Prahy, ve spolupráci se Zoo Praha, unikátní akci. Jejím cílem bylo zapojit veřejnost a najít tak další vhodné dárce, kteří by zachránili lidský život. Jediné, co je třeba udělat, je nechat se zapsat do registru dárců. Jak takový registr vypadá a co je třeba splnit, vám ukážeme v naší reportáži.

Reklama

Každý rok se desítky pacientů, díky pomoci dárců, dočkají nové kostní dřeně, která jim zachrání život. Přesto ale někteří svého dárce nenajdou vůbec. Magistrát hlavního města Prahy, ve spolupráci s pražskou zoo, se proto rozhodl, v rámci oslav Světového dne dárců kostní dřeně, uspořádat akci, která by pomohla najít vhodné dárce.

"Bohužel dárců je pořád málo. Dnes, ještě statisticky, každý čtvrtý nemocný svého dárce nenajde. Takže určitě to, že můžeme vyjet mezi lidi, oslovovat je takto, dělat osvětu ohledně dárcovství je velmi ku prospěchu," konstatovala Dagmar Knýblová, předsedkyně spolku Alma mater.

Do registru se může přihlásit každý ve věku od 18 do 35 let, kdo neužívá trvale žádné léky, má zdravotní pojištění a váží více než padesát kilo. Třeba jednou pomůžete těm, kteří to skutečně potřebují. Mezi takové patří i pan Petr, kterému transplantace kostní dřeně zachránila život.

"Všechno dopadlo krásně, dobře a musím říci, že je to hlavně jen díky tomu, že ten registr existuje. Protože nebýt registru dárců kostní dřeně, a těch úžasných lidí, kteří v tom registru jsou, tak by nic takového už vlastně být nemohlo a už bych tady vlastně teď nebyl. Takže určitě všichni, kdo teď poslucháte, pojďte do toho. Má to skutečně smysl," zdůraznil Petr Filipec, příjemce kostní dřeně.

Pomáhací akce se konala na půdě pražské zoo, která se do projektu přihlásila vůbec poprvé.

"Jsme velmi rádi, že jsme mohli právě náboru dárců kostní dřeně pomoci v tom, že jim nabídneme své prostory. A vlastně toho náboru mohou využít nejen naši návštěvníci, ale máme ve svých řadách i spoustu mladých zaměstnanců. A pokud by se právě i oni rozhodli vstoupit do registru dárců kosní dřeně, tak mají tu možnost i třeba právě v tom našem areálu," uvedla Lucie Dosedělová, mluvčí Zoo Praha.

A tady nezůstalo pouze u slov, ale přešlo se rovnou k činům. Důvod pro zapojení byl přitom jasný.

"Protože si myslím, že to je to nejmenší, co mohu udělat. Jsem zaměstnanec zoo, takže jsem o té akci věděla. Tak jsem si řekla, že sem zajedu a zaregistruji se," řekla Lucie Štefanská, publikační pracovník Zoo Praha.

Přihlášení do registru dárců kostní dřeně je opravdu to nejmenší, co můžete udělat. Pokud tedy máte dobrý zdravotní stav, můžete pomoci těm, kteří takové štěstí momentálně nemají, protože zdraví je nakonec to nejcennější, co v životě máme. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu