• Načítám...
>

Zoo Praha se morseovkou rozloučila s tapírem

  • 26. září 2021,
  • 12:36,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Sameček tapíra čabrakového, z pražské zoo, jde do světa. Jeho novým domovem se teď stane německá Zoo Norimberk. V Praze se s ním rozloučili stylově. Protože dostal jméno Morse, po slavném vynálezci morseovky Samuelu F. B. Morseovi, tak o jeho odchodu zoologická zahrada informovala celý svět odvysíláním zprávy v Morseově abecedě. Jak takové originální loučení vypadalo, to vám ukážeme v naší reportáži.

Reklama

Zvuky vyťukávání Morseovy abecedy se pro samečka tabíra čabrakového, z pražské zoo, staly už jakýmsi poznávacím znamením. Po narození měl totiž po celém těle tečky a čárky, připomínající morseovku, proto dostal jméno Morse. Nyní se s pražskou zoo loučí a znovu ho vyprovází symbolický zvuk telegrafu.

"A když jsme ho křtili, tak jsme odvysílali tu zprávu moresovkou do světa. Tudíž s loučením musela přijít také zpráva, která odešla opět morseovkou, ale z těchto krásných zařízení," konstatoval Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

V Zoo Praha prožil Morse rok a půl spokojeného života, teď ale nastal čas, aby poznal svět a něco po sobě zanechal.

"Nezapomínejme, že tady jsou jeho rodiče, a aby tady zůstával dále, to prostě nejde. Čili my ho postupujeme do jiné zoo, kde bude žít svůj spokojený život, a také předpokládáme, že bude mít vlastní potomky," vysvětlil Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Jeho novým domovem se teď stane zoo v německém Norimberku. Chov tapírů čabrakových je přitom v zoologických zahradách opravdovou raritou a v Evropě jich najdeme pouze okolo padesátky jedinců.

"Oni jsou poměrně nesnášenliví, takže někdy bývá i problém spojit dohromady rodiče. Bez toho samozřejmě k reprodukci nemůže dojít. Ale někdy i rodiče, kteří jsou dlouhodobě spolu, tak mají mláďata jen vzácně," popsal Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Na rozloučenou mohli návštěvníci zoo Morseovi napsat řadů vzkazů, a ten nejdůležitější s přáním šťastné cesty a šťastného života v Norimberku, byl odvysílán pomocí morseovky, což je z dnešního pohledu zcela unikátní záležitost. 

"Telegraf už je výhradně zálibou radioamatérů, ale všichni se shodujeme na tom, že to má obrovské kouzlo vysílat pomocí morseových značek. Má své kouzlo. Jednak to dá trošku práci se to naučit, a jednak je radost tento klasický, dnes už archaický způsob používat," doplnil Petr Fridrich, historik radiotechniky.  

Věřme, že zprávu o Morseově odchodu do Zoo Norimberk si přečte celý svět a mladému tapírovi se v novém domově bude líbit minimálně stejně tak, jako v trójské zoologické zahradě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu