• Načítám...
>

Výstava Digitální blízkost propojuje intimitu a odcizení

  • 19. listopadu 2021,
  • 15:08,
  • PRAHA 7,
  • Marek Tereba

„Obrazovka je tím, co držíme nejčastěji v ruce, prvním, po čem často saháme ihned po probuzení. Technologie a intimita, dvě tradičně protikladné oblasti, jsou dnes pevně propojené a vzájemně jedna druhou transformovaly." Takto je uvedena nová výstava Digitální blízkost ve Veletržním paláci.

Reklama

Radikální a na první pohled ne úplně jednoduchá, občas možná trochu děsivá. Tak na první pohled působí výstava, kterou můžete momentálně navštívit ve Veletržním paláci. Těšit se můžete na díla od mladých umělců.

"Výstava Digitální blízkost je o vstupu technologie do naší intimity a to tedy jednak tím, že naše intimní vztahy, samozřejmě i během pandemie, často prožíváme nějak virtuálně a jakým způsobem je to ovlivnilo, ale i tím, že ta technologie vstoupila přímo do naší blízkosti. V posledních letech u sebe neustále nosíme telefony, dotýkáme se jich hodně, možná snad ještě častěji než rukou těch našich nejbližších a to zároveň i určitým způsobem transformovalo tu technologii samotnou. Ta technologie byla něco externího, byl to nějaký stroj, studený, těžký, kouřící, dnes je to ta malá lesklá krabička, která v nás zároveň vyvolává třeba i touhu, protože se může rozbít a my se o ni bojíme. Ta technologie je zároveň úmyslně navrhovaná tak, aby v nás vyvolávala nějakou emocionální vazbu a reakci, což zase transformuje zpětně tu naší intimitu a o tom jsou také ta díla na té výstavě," řekl Michal Novotný, ředitel Sbírky moderního a současného umění. 

Některá díla ukážou i velmi nevábnou vizi budoucnosti. 

"Myslím si, že velmi vizuálně přitažlivé jsou díla Srbky Ivany Bašić, která žije v New Yorku. Jsou to takové figurativní sochy, trošku alien, které jsou napojeny na nějaké technologie. Musíme si uvědomit, že ta představa toho androida jako nějakého člověka, který je zároveň robot, je realitou už delší dobu. Lidé by nemohli žít bez kardiostimulátorů a bez dalších technologií," řekl Michal Novotný. 

A při procházení výstavou má člověk opravdu různé pocity. 

"To téma těch technologií a intimity je něco, co se v tom současném umění hodně řešilo již delší dobu, dokonce byl celý takový směr, který se jmenoval Postinternet a který uvažoval o tom, jak ten internet ovlivnil umění, takže je to něco velmi přítomného a je to něco přítomného u těch mladých lidí a umělců. Samozřejmě máme dnes první generaci, která na těch sociálních sítích a v tom virtuálním světě už vyrůstala, což dle mého názoru vysokoškolského pedagoga vidím, že se tam něco změnilo. Došlo hodně k proměně toho vnímání té vlastní intimity, ale také představ autenticity toho, že k někomu promlouvám nějak autenticky. Ta intimita původně přeci byla o tom, že se někomu otevřu, že se neotvírám každému, ale jenom těm blízkým lidem a dnes se do určité míry otevíráme všem, i těm, které neznáme a lidé to považují za normální. Je to součástí toho, co se od nás očekává, hlavně na těch sociálních sítích samozřejmě," řekl Michal Novotný. 

Expozice nabídne i utopistický pohled na svět technologií. Pokud vás tato velmi netradiční výstava láká, ve Veletržním paláci bude otevřena až do 10. července příštího roku. Vstup je zdarma. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu