• Načítám...
>

Karlín a Holešovice propojí Štvanická lávka

  • 11. ledna 2022,
  • 16:11,
  • PRAHA 7,
  • Dagmar Kopečková

Praha oficiálně zahájila budování nové lávky přes Vltavu, která propojí městské části Praha 7 a Praha 8. Konkrétně budou propojeny čtvrti Karlín a Holešovice s ostrovem Štvanice. Stavba by měla být dokončena na jaře příštího roku.

Reklama

V Praze byla oficiálně zahájena výstavba Štvanické lávky. Lávka propojí dynamicky se rozvíjející městské čtvrti Karlín a Holešovice s ostrovem Štvanice.

"Já to vnímám jako další propojení města, Karlína s Holešovicemi, především pro pěší a cyklisty, bruslaře na kolečkových bruslích a podobně. Propojení tady bylo vlastně provizorní pomocí přívozu, který provozoval dopravní podnik. Samozřejmě ne celý rok, ale jenom v době těch teplejších měsíců a jinak jenom z Hlávkova mostu, což vlastně není příliš pohodlné pro občany," uvedl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

"Ta nová lávka vyjde dohromady na 298 miliónů korun. Kromě toho se budou tady dělat ještě další parkové úpravy. Tady na Štvanici by měl vzniknou vlastně nový park plus na straně Karlína bude také nový park a támhle za mnou doufám, že jednoho dne uvidíme novou Vltavskou filharmonii," upozornil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Stavbu Štvanické lávky provede společnost Skanska. Lávka bude vyrobena ze speciálního materiálu. 

"Jedná se o vysoce hodnotný beton s ocelovou výztuží. Dosahuje pevnosti až 120 megapascalů. Co se týče velikosti. Takže lávka má, jak říkal inženýr Tej, tři sta metrů je lávka, až osmdesát metrů bude navazující rampa. Šířka. V pochozí části jsou čtyři metry tak, aby byla dostatečně kapacitní pro chodce i pro cyklisty a zároveň pro nouzové použití IZS," popsal Michal Kunc, projektový manažer společnosti Skanska.

Městská část Praha 8 v současnosti připravuje také opravu a rozšíření cyklostezky, která bude na lávku přímo navazovat.

"Proběhne její rozšíření na čtyři metry a zároveň bude připraveno nové veřejné osvětlení. Takže se po ní budou moci bezpečně pohybovat lidé i v noci. Naváže to na úsek, který jsme opravovali v minulém roce a bude to až na úroveň Negrelliho viduktu opraveno," dodal Tomáš Slabihoudek, radní MČ Praha 8.

Stavba Štvanické lávky by měla být dokončena za 14 měsíců. Konkrétně tedy na jaře roku 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu