• Načítám...
>

Botanická zahrada zve na výstavu: Jak krmit ptáky

  • 21. ledna 2022,
  • 15:20,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Krmit nebo nekrmit ptáky? A jak? Na tyto klíčové otázky vám odpoví probíhající výstava s příhodným názvem Jak krmit ptáky? Navštivte ji v pražské botanické zahradě. Na několika panelech s fotografiemi a informacemi se dozvíte vše potřebné ohledně krmení a přikrmování ptactva. Na své si tam přijdou jak dospělí, tak ti nejmenší, kdy je pro mateřské školy a první třídy základních škol připraven výukový program.

Reklama

Snad každý někdy vyrobil nějaké to krmítko nebo budku pro ptáky. Málokdo ale ví, že jejich krmení má také svá pravidla, která je třeba znát. A právě o nich se snaží návštěvníky informovat probíhající výstava, Jak krmit ptáky, v pražské botanické zahradě.

"Je to několik panelů, informačních, na kterých si návštěvníci mohou přečíst různé zajímavosti. A pro školy máme připravený výukový program, který je určen pro mateřské školy a první třídu základních škol. A tam si s děti budeme povídat právě o tom krmení," upozornila Eva Novozámská - metodik pro vzdělávání Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Ptáci si běžně obstarávají potravu v přírodě, ale jsou chvíle, kdy se jim hodí i nějaká ta pomocná lidská ruka.

"Je to určitě dobré, krmit ptáky, protože v dnešní době, kdy ubývá hmyzu a i třeba ve městěch není tolik keřů, ze kterých by se mohli krmit, tak je dobré je přikrmovat. Určitě je fajn si o tom něco přečíst. Rozhodně jim nedávat nějaké sladké věci nebo zbytky z kuchyně," vysvětlila Eva Novozámská - metodik pro vzdělávání Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Pokud ale už nějaké to krmítko nebo budku vyrobíte, nemůžete ho nechat ležet jen tak bez ladu a skladu.

"Pokud máme krmítko, klasické, takové to besídkové, takovou tu chaloupku, tak je důležité ji čistit. Protože, samozřejmě, mezi ptáky se mohou přenášet různé choroby," zdůraznila Eva Novozámská - metodik pro vzdělávání Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Pražská botanická zahrada se zároveň zapojila do projektu Ptačí hodinka, jejímž cílem je sčítání ptáků a ptačích druhů na krmítkách. Během monitorování se podařilo, na dvou krmítkách, spočítat celkem 14 druhů ptáků. 

"Ti ptáci, samozřejmě, sem přilétají více na ta krmítka, když je větší zima. Když je sníh tak je na těch krmítkách samozřejmě více druhů. A v té zahradě je jich mnohem více. Ale někteří z nich nejsou krmítkoví, že neradi zalétají," dodala zdůraznila Eva Novozámská - metodik pro vzdělávání Botanické zahrady hl. m. Prahy.

S ptáky se v Botanické zahradě Praha můžete seznámit jednak na fotografiích, ale ti pozorní a trpěliví je mohou spatřit i naživo. Zahrada je jich plná, jenom se rádi schovávají. Ale do 31. března, kdy výstava končí, určitě na chvíli vylezou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu