• Načítám...
>

Zoo Praha zahájila svou 91. sezonu

  • 27. března 2022,
  • 16:25,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Zoo Praha vstoupila poslední březnovou sobotu už do své desáté dekády existence. Za přítomnosti několika tisícovek návštěvníků zahájila už 91. ročník působení v hlavním městě. Stěžejním tématem bylo představení nejdůležitějších plánů v roce 2022. A bude toho opravdu hodně. Asi tím nejdůležitějším bude zářijové otevření nového pavilonu goril. Ani Zoo Praha navíc nezapomíná na pomoc válkou postižené Ukrajině. Občané Ukrajiny mají do zoo vstupné za symbolickou jednu korunu. Pražská zoo pak také částkou 10 tisíc eur podpořila ohrožené chovatelské zařízení na Ukrajině. Více už v naší reportáži.

Reklama

Slunečné počasí, teploty okolo dvacítky a dlouhé fronty nedočkavých návštěvníků. Lepší start už 91. sezony si v pražské zoo snad ani nemohli přát. Slavnostní zahájení odmávl samotný ředitel zahrady Miroslav Bobek a představil ty nejdůležitější plány následující sezony včetně otevření nového pavilonu goril.

"Otevření proběhne 28. září při naší výroční slavnosti. On ten pavilon už stojí, stavebně je hotový, ale je potřeba tam vysázet rostlinstvo, je potřeba tam udělat spoustu drobných prací a hlavně tam přestěhovat gorily a nechat je zvyknout na to nové prostředí," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

To ale není zdaleka všechno. Jeden z mnoha tipů má pro změnu pražský primátor Zdeněk Hřib.

"Já se těším tuto sezónu i na příchod luskounů. Pár luskounů k nám dorazí z Tchaj-peje už za pár týdnů, na základě smlouvy, kterou jsme podepsali v roce 2020 a tyto vzácné a ohrožené tvory budeme moci obdivovat v pavilonu Indonéské džungle," řekl Zdeněk Hřib - primátor hl. m. Prahy.

Do Zoo Praha si našly rychle cestu tisícovky návštěvníků, včetně těch, kteří momentálně moc velký důvod k radosti nemají - ukrajinských občanů, kdy v jejich domovině zuří válka. Ti měli vstupné za symbolickou jednu korunu. Zoo Praha se tak snaží pomáhat jak ukrajinským rodinám, tak i ohroženým zvířatům.

"My jsme zřídili na našem sbírkovém kontu Pomáháme jim přežít ukrajinský podúčet, už tam prošlo 3, 5 milionu korun a z tohoto účtu jsme část těch financí poukázali přímo některým zoologickým zahradám a nebo nakupujeme materiál, který je pak přes Varšavu dovážen do těch zoologických zahrad, dokonce i třeba do Mykolajivu nebo do Charkova a podobně," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Slavnostnímu zahájení byl osobně přítomen i ukrajinský velvyslanec v Česku, který si podpory pražské zoo velmi váží. 

"Tato podpora je výjimečná, protože je směřovaná na takovou oblast, která není tak moc populární pro podporu, protože teď se ta hlavní podpora směřuje lidem a postiženým oblastem. Na zvířata se občas zapomíná," řekl Jevhen Perebyjnis - ukrajinský velvyslanec v ČR.

Pražskou zoo čeká opět rok plný výzev, kromě všudypřítomného koronaviru musí čelit i neustálému zdražování energií. Naštěstí má ale v zádech silného partnera a zřizovatele, kterým je hlavní město Praha. Díky tomu může zoo fungovat, aniž by to výrazně pocítili její návštěvníci.

"V době, kdy všichni vidíme na svých účtech, jak se nám zvyšuje cena energií, ale i cena krmiv pro zvířata, víme, kolik nás dnes potraviny stojí, snažíme se i přes to návštěvníkům ten pobyt zde zpříjemnit a nezvýšili jsme cenu vstupného," řekl Petr Hlubuček - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Bohatý program zahajovacího dne zpestřila například netradiční módní přehlídka dětských uniforem, řada hudebních vystoupení a nebo zahájení letošního provozu dětské tramvajky. Pomyslným zlatým hřebem programu pak byla vernisáž výstavy fotografií ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka s názvem Něžní obři.

"Výstava je věnována gorilám východním, které žijí na východě Demokratické republiky Kongo, je jich opravdu už velmi málo a ty fotografie byly pořízeny během dvou mých návštěv národního parku Kahuzi-Biega," řekl Miroslav Bobek. 

Zbývá už jen popřát Zoo Praha do nové sezony vše nejlepší a spoustu nadšených návštěvníků, o které pražská zahrada, pokud nemusí čelit protikoronavirovým omezením, rozhodně nouzi nemá. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu