• Načítám...
>

Rekonstrukce Letenského kolotoče je dokončena

  • 12. července 2022,
  • 9:00,
  • PRAHA 7,
  • Dagmar Kopečková

Letenský kolotoč bude opět přístupný veřejnosti. Rekonstrukce, která trvala dlouhá léta, je konečně u konce. Národní technické muzeum ve spolupráci s MČ Praha 7 připravuje u kolotoče i doprovodné akce.

Reklama

Oprava známého Letenského kolotoče je u konce. Jeden ze dvou nejstarších dochovaných podlahových kolotočů v Evropě, který je ve správě Národního technického muzea, bude tak po letech opět přístupný veřejnosti. 

"Je to velký den pro Prahu 7. Já mám velikou radost, že už se konečně děti zase na kolotoči vozí, je to den, na který Praha 7 čekala 18 let. To znamená celou jednu generaci," řekl Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7.

"Já jsem samozřejmě laik, takže to nemůžu z odborného hlediska hodnotit, ale můžu to hodnotit coby obyvatelka Letné, která na kolotoči strávila dětství a mně se to moc líbí. Samozřejmě mi to připomíná, jak jsem tady drandila a moc jsem si to užívala," řekla Hana Třeštíková, místostarostka MČ Praha 7.

Celková částka na opravu kolotoče činila zhruba 22 710 000 korun. Samotná rekonstrukce se ale neobešla bez komplikací. 

"S první firmou jsme se museli rozloučit, protože nepracovala tak, jak bylo dohodnuto a tak jak bylo potřeba na obnově kulturní památky. Následně se nám vleklo pět výběrových řízení, až teprve v rámci pátého výběrového řízení v souladu se zákonem o zadávání zakázek se nám podařilo vybrat firmu pana Kmoška, který to dotáhl do tohoto úžasného stavu," řekl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

"Za námi šly veškeré dodávky elektroinstalací těch technických prvků, abychom rozpohybovali ten karusel, veškeré povrchové úpravy, oprava střechy, oprava točny, ochozu, elektroinstalace, osazování koní, terénní úpravy v okolí, zhotovení přístupového schodiště, které propojuje Národní technické muzeum nyní s rekonstruovaným kolotočem," řekl Jiří Kmošek, restaurátor kolotoče.

Nově opravený kolotoč se poprvé roztočil v den 128. výročí od reinstalace a kolaudace na Letné a zároveň v roce 130. výročí svého vzniku a první instalace na Královských Vinohradech. Poprvé se na něm svezly děti z azylového domu v Praze 7. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu