• Načítám...
>

Letenský kolotoč je opět v provozu

  • 12. července 2022,
  • 9:00,
  • PRAHA 7,
  • Dagmar Kopečková

Letenský kolotoč je opět v provozu. Rekonstrukce historické památky je u konce. Jak opravy dopadly, na to jsme se vyjeli podívat s naším štábem.

Reklama

Oblíbený Letenský kolotoč zve po letech veřejnost opět na jedinečné jízdy. Historická památka byla dlouhé roky rekonstruována. Aktuálně už je ale opět přístupná široké veřejnosti. 

"Kolotoč na Letné, který zde stojí vedle nás, je zcela jednoznačným unikátem. Jednak je jeden z nejstarších podlahových kolotočů, který se vůbec v Evropě, tedy na světě dochoval a unikum jeho je v tom, že figuríny, které jsou na točně, tedy koňské figuríny, jsou potaženy pravými koňskými kůžemi. To opravdu jinde nenajdete, protože všechny kolotoče mají obvykle ty figuríny vyřezávané a lakované," řekl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

Koně různých velikostí skutečně vypadají jako živí. A kolotoč je doplněn i několika autíčky. Zajímavostí interiéru je sloup středové točny. Ten zdobí 3 rytíři v brnění, kteří jakoby dohlíželi na celou jízdu. Vznik kolotoče se datuje na rok 1892. 

"Byl postaven na Královských Vinohradech panem Josefem Nebeským a tesařem Matějem Bílkem. V roce 1894 se pan Nebeský rozhodl, že ho přenese do Královského hlavního města Prahy na toto místo a od toho roku je přímo zde," řekl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

Samotná rekonstrukce kolotoče rozhodně nebyla snadná a přinesla i několik komplikací. 

"Nejnáročnější věc, to vím úplně přesně, to byla oprava toho vnějšího pláště stavby. Tím způsobem, že když jsme přebírali tu stavbu před 11 měsíci, tak byla nakloněná směrem k technickému muzeu a jak postupně degradovala, tak ty jednotlivé sloupy klesaly a klesaly níž. A způsobovalo to nerovnoměrný náklon a deformaci. My jsme museli srovnat celý ten objekt, vypodkládat ho, stabilizovat ho a nahradit ty nejpoškozenější prvky," řekl Jiří Kmošek, restaurátor kolotoče.

Teď už je ale naštěstí kolotoč zcela v pořádku. A těší se na velké i malé návštěvníky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu