• Načítám...
>

Mravenci mohou být stráží rostlin

  • 11. listopadu 2016,
  • 17:16,
  • PRAHA 7,
  • Barbara Kirchnerová

Nevšední výstavu si pro návštěvníky připravila Botanická zahrada, která představuje vztah mezi rostlinami a mravenci, kde pochopíte vzájemnou výpomoc v jejich životě. Tato dlouhodobě plánovaná výstava je díky velkému zájmu prodloužena.

Reklama

Obydlí mravenců může být ještě zajímavější místo, než je hromádka jehličí v našich lesích. Přesvědčit se o tom můžete sami.

Botanická zahrada hlavního města Prahy představuje ve skleníku Fata Morgana symbiózu hmyzu a mravencomilných rostlin.

„Existuje spolupráce mezi rostlinami a mravenci, která je výhodná pro obě strany, mravenci mají vlastně v těch rostlinách domečky, takže jsou chráněni, a rostliny z toho mají tu výhodu, že mravenci jsou agresivní a chrání tu rostlinu,“ řekl kurátor výstavy, Vlastík Rybka.

„Výstava má poměrně velký úspěch, původně měla být ukončena už 6. listopadu, ale v současné době zvažujeme, že výstavu zde ponecháme minimálně do konce listopadu,“ řekl Oldřich Vacek, ředitel Botanické zahrady hl.m.Prahy.

Tato nevšední výstava se připravovala několik let, a předcházely jí i další expozice.

„Opatřit si informace o všech těchto výstavách není jednoduché, není také jednoduché opatřit ty rostliny,“ řekl Vlastík Rybka.

„Pořádání výstav má v Botanické zahradě celkem tradici, začali jsme s ukazováním ryb, které byly součástí expozic, tady například v jezeře, potom jsme se dostali k výstavám motýlů, no a logicky jsme se dostali i k těm mravencům,“ řekl Oldřich Vacek.

Do Botanické zahrady chodí na praktickou výuku i studenti, které baví hlavně rozmanitost samotných rostlin.

„Baví mě to, že každý den pracuji někde jinde, učím se něco nového, a ty lidi jsou tady také super, poznávám tady nové rostliny, mám tady i cedulky, na které se mohu podívat, co je to za rostlinu, a tím se to vlastně naučím,“ řekla Sofie Ščurenko, studentka zahradnictví.

Botanická zahrada je otevřena celoročně, a do konce roku má na programu ještě workshop, s názvem Adventní tvoření. V příštím roce se pak můžeme těšit ještě například na výstavu orchidejí, nebo motýlů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu