• Načítám...
>

Troský zámek vystavuje sochy slavných zahrad

  • 10. května 2017,
  • 15:43,
  • PRAHA 7,
  • Tomáš Mladějovský

Trojský zámek prezentuje sochařská díla z několika slavných pražských zahrad. Tato ojedinělá výstava ukazuje jak byla v minulosti důležitá reprezentativnost venkovních prostor sídel panovníků a že sochy si do nich objednávali od skutečných mistrů z celé Evropy.

Reklama

Výstava Kámen, štuk a terakota představuje exponáty z Vrtbovské zahrady, dvě sochy z průčelí letohrádku Portheimka, soubor terakotových byst a váz ze zámku Troja a konečně některá sochařská díla z krajinného parku Cibulka.

"Každá ta část expozice má své zvláštnosti, svá tajemství a příběhy, protože při budování barokních zahrad samozřejmě objednavatel společně většinou se zámkem komponoval i zahradu, to znamená že i na té zahradní výzdobě pracovala významná jména tehdejší doby, významní umělci," řekla Marie Foltýnová, kurátorka Galerie hl.m.Prahy.

Mistrná sochařská díla vystavená v zahradách a vyrobená většinou z pískovce odolávají zubu času a různorodým klimatickým podmínkám nanejvýš 300 let.

"Ta originální výzdoba ze zahrad bývala po čase velmi často restaurována nebo nahrazována kopiemi. Dalo by se říci, že nemůžeme jmenovat nějaké nejvýznamnější nebo nejcennější dílo, ale návštěvníky výstavy určitě mile překvapí existence čtyř Číňanů právě z usedlosti Cibulka, o kterých se dlouho veřejnost domnívala, že jsou ztraceni či zničeni," řekla Marie Foltýnová.

Je škoda, že Praha nemá k dispozici nějaké prostory, které by mohly být zároveň výstavními, a kde by byly sochy Galerie hlavního města Prahy nejenom uloženy, ale tvořily by zároveň stálou expozici sochařství u nás.

"Pokud nejsou na výstavě, tak jsou díla uložena v našich depozitářích," řekla Marie Foltýnová.

"Návštěvníci, kromě výstavy samotné, mohou navštívit také bohatý doprovodný program, jako například přednášku Sylvy Dobalové, která je historičkou umění a soustředí se na barokní zahrady, nebo přednášku Kateřiny Adamcové, která bude hovořit o restaurování schodiště na zámku Troja," řekla Michaela Vrchotová, vedoucí PR oddělení Galerie hl.m.Prahy.

Výstavu Kámen, štuk a terakota bude v Trojském zámku k vidění do 29. října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu