• Načítám...
>

Prahu 7 celoročně ozdobí okrasné záhony

  • 20. července 2018,
  • 13:19,
  • PRAHA 7,
  • Lucie Sinková

Praha 7 připravila celoroční program pro okrasné záhony. Spolupracuje na něm s Výzkumným ústavem okrasného zahradnictví v Průhonicích. Na Letenském náměstí se objeví květiny v barvách americké prérie a na nábřeží Kapitána Jaroše porostou vonné rostliny. Vše začne plně fungovat na podzim.

Reklama

Prahu 7 celoročně ozdobí okrasné záhony na Letenském náměstí a na nábřeží Kapitána Jaroše. Bude to vypadat obdobně, jako na Vltavské.

"Typově jsou to velmi podobné záhonky, s tím rozdílem, že tady jsou takové masivnější ty okrasné traviny, které na těch místech, kde vznikají nové trvalkové záhony, nebudou moci být i z důvodu rozhledu, orientace v dopravě. Takže typ a složení lehce podobné, bude to trochu subtilnější, v menším provedení, na druhou stranu zase pestřejší," řekl Martin Vokuš, tiskový mluvčí MČ Praha 7.

"Právě stojíme u místa, které je asi plochou největší. Máme to půjčeno od TSK a předpokládám, že vzhledem k tomu, že ten záhon se tady chytne a i nyní vypadá krásně, tak ho převedeme na ten trvalý štěrkový záhon," řekl Ondřej Mirovský, místostarosta MČ Praha 7. 

Radnice Prahy 7 na tomto projektu spolupracuje s Výzkumným ústavem okrasného zahradnictví v Průhonicích. 

"Oni nám pomáhají sestavit, vytipovat tu správnou směs, která by vydržela krásná po celý rok. Takže se tam na podzim vysadí různé druhy rostlin, které budou postupně rozkvétat v průběhu roku. Díky tomu ty záhonky mohou plnit svou estetickou funkci prakticky celoročně," řekl Martin Vokuš.

Na Letenském náměstí se objeví květiny v barvách americké prérie a na zimu se tu počítá s trvalkami a suchou trávou. Na nábřeží Kapitána Jaroše porostou vonné rostliny, jako je máta, řebříček nebo šalvěj. 

"Zajímavý je i ten letničkový záhon za námi, kde se ta směs nazývá Douce France, neboli Sladká Francie. Je to směs určená především původně pro venkovskou krajinu. Je složená z 5 druhů letniček, které jsou zastoupeny různými barvami, a ty tvoří velmi barvitý efekt," řekl Martin Vokuš.

"Na začátku července všechno krásně rozkvetlo a občané nám teď posílají děkovné fotografie s tím, že se jim to velmi líbí. Kromě toho estetického zážitku je výhoda, že to láká hmyz a zvyšuje to biologickou diverzitu města," řekl Ondřej Mirovský. 

Celoroční program pro tyto nové okrasné záhony začne plně fungovat na podzim.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu