• Načítám...
>

Letenská vodárenská věž je po rekonstrukci

  • 27. července 2018,
  • 21:45,
  • PRAHA 7,
  • Lukáš Kubát

Skoro rok a půl se rekonstruovala vodárenská věž na Letné. Nové zázemí tu získá Dům dětí a mládeže a také jedna třída školky. Ve věži bude instalován i obří periskop, který nabídne unikátní výhledy na hlavní město.

Reklama

Šestadvacet metrů vysoká pětipodlažní vodárenská věz na Letné z roku 1888 prošla zásadní rekonstrukcí.

"Rekonstruovalo se de facto všechno, od střechy věže až po její základy, rekonstruovali jsme rovněž přístavbu věže a přiléhající areál. Obnovovali jsme původní vybavení věže, podlahy, dveře, okna, omítky, schodiště a vložili jsme sem i několik nových prvků, které tu dřív nebyly, například terasu na střechu té přístavby," řekl Pavel Vyhnánek, místostarosta MČ Praha 7.

Opravy se dočkala i historická pumpa před věží. Ta stála původně v Praze 2.

Sto třicet let stará věž sloužila jako vodárenská jen do roku 1913, pak ve věži byly bytové jednotky.

V 50. letech vznikla přístavba pro školku. Ta byla také teď zrekosntruována.

"V 70. letech byl postaven zbytek té přístavby a do věže se nastěhoval DDM, dříve Dům pionýrů a mládeže. Posledních zhruba 40 let - až do rekonstrukce sloužila věž dětem a mládeži a sloužit jim bude i nyní po rekonstrukci," řekl Pavel Vyhnánek.

Hlavním uživatelem vodárenské věže bude Dům dětí a mládeže, ale v Letenské věži by se měly konat i kulturní akce pro širokou veřejnost. Už brzy by navíc měl být ve věži nainstalován velký periskop.

"My bychom rádi periskop zprovoznili v září, kdy určitě i pozveme širokou veřejnost, aby si ten periskop vyzkoušeli s nějakým komentářem, my bychom samozřejmě byli rádi, kdyby i v nějakých pravidelných intervalech sem mohli jít návštěvníci, třeba se tím periskopem podívat napříč celou Prahou," řekl Pavel Vyhnánek.

Náklady na opravu věže se vyšplhaly na 62 milionů korun, ty z poloviny hradilo hlavní město a také dotace z Evropské unie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu