• Načítám...
>

V zoo se narodila ohrožená panda červená

  • 1. října 2018,
  • 15:23,
  • PRAHA 7,
  • Lukáš Kubát

V pražské zoo nedaleko vstupu do areálu můžete zahlédnout nový, vzácný přírůstek. Mládě pandy červené se narodilo samici Wilmě a samci Patovi druhého července. No a právě v těchto dnech se malá panda začíná samostatně pohybovat po výběhu.

Reklama

Musíte mít pořádnou dávku štěstí, abyste ve výběhu v pražské zoologické zahradě zahlédli nově narozené mládě vzácné pandy červené.

Tisková mluvčí Zoologické zahrady hl. m. Prahy, Lenka Pastorčáková uvedla: „Mládě se narodilo druhého července a teprve teď se začíná rozkoukávat a pohybovat se ve venkovním výběhu.“

Panda Červená se chová v pražské zoo již od roku 1955, na první odchované mládě se však čekalo téměř šedesát let.

„První mládě se nám podařilo odchovat až v roce 2012 a bylo to mládě Pata, který je současně otcem mláděte, které se narodilo druhého července. Toto je tedy druhé mládě odchované v Pražské zoo,“ zmínila Pastorčáková.

Pro chovatele bylo nové mládě velkým překvapením. Samec Pat jevil o samici Wilmu, kterou zoo vloni získala ze Švédska, zájem. Klasický vláček, kdy samec sleduje samici krok za krokem, ale pozorovali chovatelé jen jednou.

„Panda červená je ohrožený druh, takže každé odchované mládě je pro zoologickou zahradu úspěchem. Současně je panda červená choulostivý druh a je to sezónní zvíře a když se všechno nepovede, tak jak má, během jedné říje, tak se musí čekat na úspěch až další rok,“ uvedla Pastorčáková.

Pandy červené jsou vysokohorská zvířata původem z Himaláje. V přírodě žije už asi jen dvacet tisíc jedinců tohoto ohroženého druhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu