• Načítám...
>

Cyklopruhy v Praze 7 budí emoce

  • 23. listopadu 2018,
  • 19:12,
  • PRAHA 7,
  • Natálie Forsterová

Na nábřeží Kapitána Jaroše vznikl v letošním roce nový ochranný cyklopruh, který některým cyklistům zpříjemňuje cestu z centra do Prahy 7. Někteří řidiči a politici s ním ale nesouhlasí. Považují ho totiž za nebezpečný.

Reklama

Výhodné řešení pro cyklisty, hazard se zdravím nebo také dočasné řešení. To vše zaznívá v diskuzi o těchto cyklopruzích, které namalovala na nábřeží Kapitána Jaroše Technická správa komunikací ještě za bývalého vedení magistrátu.

"Nejedná se pouze o úpravu cyklistické dopravy. V rámci tohoto projektu, který si připravila sama MČ Praha 7 se svým projektantem a schválil ho příslušný silniční správní úřad, tam my jsme pouze realizátoři," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

"To řešení, které TSK zvolilo, je nízkorozpočtové, považujeme ho do značné míry za dočasné z toho důvodu, že se budou rekonstruovat mosty v dané lokalitě," řekl Martin Vokuš, tiskový mluvčí MČ Praha 7.

Vedení Prahy 7 si zároveň pochvaluje to, že se kolem Vltavské od doby, kdy jsou na silnici cyklopruhy, provoz zklidnil a auta tudy jezdí více opatrně. Někteří řidiči ale s umístěním tras pro cyklisty nesouhlasí a navíc je považují za nebezpečné. Mezi nimi například i pan Josef Polách.

"Docela to omezilo vozovku z těch dvou pruhů na jeden a kolikrát je to dost nebezpečné, protože cyklisté jezdí dost často neosvětlení. Onehdy se mi stalo, že když jsem jel, tak jsem toho neosvětleného cyklistu málem srazil," řekl Josef Polách, řidič.

To, že cyklopruhy mohou být především ve tmě nebezpečné potvrzuje i profesionální pražský kurýr na kole, pan Karel Pulec.

"Když si vezmu nájezd na most na Štvanici, tak tam nikdy nebyla přednost, auta tam najížděla v jednom pruhu na most a teď je omezený tím cyklopruhem. Je tam sice dána značka, ale lidé, kteří tam jezdí denně, si na to nemusí hned zvyknout. Je to takové nešťastné," řekl Karel Pulec.

A cyklopruhy vyvolaly diskuzi i mezi pražskými politiky. Nahlas je na prvním ustavujícím jednání zastupitelstva kritizoval Petr Stuchlík z hnutí ANO.

"Já jsem trošku rozpačitý z toho, že tady máme takový tvrdý cykloterorismus. Já sám jezdím na kole rád, vždy jsem jezdil, ale myslím si, že kola patří někam jinam, než na magistrálu nebo na dálnici," řekl Petr Stuchlík, zastupitel hl. m. Prahy.

A jaký má na cyklotrasy na nábřeží Kapitána Jaroše názor nový primátor Zdeněk Hřib?

"Já preferuji, aby cyklostezky byly vyhrazené, je to otázka bezpečnosti cyklistů. To je zásadní faktor, proč se u nás kola nepoužívají v dopravě, tak jak by mohla a jak je to běžné v západoevropských zemích," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Osud cyklopruhů v Praze 7 tak bude záviset především na tom, jak bude komunikace vypadat po chystané opravě Hlávkova mostu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu