• Načítám...
>

Žáci mohou rozhodovat o školním rozpočtu

  • 8. února 2019,
  • 20:45,
  • PRAHA 7,
  • Natálie Forsterová

V Praze 7 se studenti základních škol již podruhé pustili do participativních rozpočtů. Každá škola dostala od radnice 50 tisíc korun a její žáci právě v těchto dnech navrhují, jak je nejlépe investovat. O tom, který projekt budou jednotlivé školy realizovat, rozhodnou samy děti v rámci hlasování.

Reklama

Celkem 450 tisíc korun, tolik letos MČ Praha 7 vyčlenila v rámci tzv. participativního rozpočtu pro místní základní školy. 

"Je to vlastně soutěž v té škole o to, co si žáci vyberou, že udělají s 50 tisíci korunami, které do každé školy MČ posílá," řekl Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7. 

50 tisíc korun radnice poslala na všech 8 místních základních škol, včetně této v Umělecké ulici. Děti tady v letošním druhém ročníku navrhují peníze utratit např. za školní rádio, silnější wi-fi nebo třeba zahradní altánek s botanickou učebnou. 

"Pravda je, že je to druhým rokem a už po prvním roce panovalo nadšení. A to nemyslím s nadsázkou, protože děti najednou cítily tu šanci nějakým způsobem zasáhnout do chodu té školy a vzaly to úplně vážně. To znamená, že v každé třídě se sešly ty děti, pokusily se vymyslet nějaké projekty. Pak vítězné projekty ze tříd postoupily do vyššího kola a v aule naší školy potom děti musely ty jednotlivé projekty před všemi zdůvodnit - proč tento projekt, kolik asi bude stát, proč se pro něj rozhodly, co jim nebo ostatním může vlastně přinést," řekl Bohumil Kettner, ředitel FZŠ Umělecká. 

"Je velmi důležité, aby si žáci vyzkoušeli, že je nějaký omezený rozpočet, že je potřeba o něm rozhodnout, že ne vždy vyhraje ta jejich představa, že to ale přes to má smysl," řekl Jan Čižinský.

O vítězném projektu pak rozhodují samy děti v rámci hlasování. V tom na této ZŠ minulý rok zvítězil nápad na pořízení laviček, které dětem slouží o přestávkách k odpočinku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu